EN

Zpátky do Evropy aneb Černínský palác v roce nula

Ze zákulisí československé polistopadové zahraniční politiky

Jaroslav Šedivý


Kniha Jaroslava Šedivého je fascinující historií prvních dvou let naší polistopadové zahraniční politiky. Autor na základě osobních zkušeností připomíná velké události, jako bylo vyjednávání o odchodu sovětských okupačních vojsk či opětovné začleňování Československa do evropských politických a hospodářských struktur, navíc ale dává jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí tehdejšího hektického dění a lépe pochopit klíčová rozhodnutí. Součástí knihy jsou unikátní snímky z archivu autora.

Detailní informace

Žánr politika
Jazyk čeština
Původní název Zpátky do Evropy aneb Černínský palác v roce nula
Počet stran 208
EAN 9788020454959
Datum vydání 24.10.2019
Věk od 15
Formát 139x207 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,309
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Třicet let od událostí roku 1989 se debatuje o nové české politice – hospodářské, bezpečnostní, ale i zahraniční, která tvoří nezbytný rámec vnitropolitického vývoje. V souvislosti s tím se objevují také dezinformace o počátcích polistopadové, tehdy ještě československé diplomacie.

Právě to bylo impulsem k opětovnému vydání revidovaného a částečně doplněného textu Černínský palác v roce nula o rozjezdu nové éry naší zahraniční politiky lidmi bez předchozí diplomatické praxe. Nový název knihy připomíná jedno z hlavních hesel sametové revoluce, jež se stalo jmenovatelem aktivit nového osazenstva Černínského paláce – a které dnes, o tři dekády později, kontrastuje se smýšlením části české veřejnosti…

Kniha Jaroslava Šedivého (nar. 1929) je fascinující historií prvních dvou let naší polistopadové zahraniční politiky. Autor na základě osobních zkušeností připomíná velké události této doby, jako bylo vyjednávání o odchodu sovětských okupačních vojsk či postupné opětovné začleňování Československa do evropských politických a hospodářských struktur, navíc ale dává čtenáři jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí tehdejšího hektického dění a lépe pochopit klíčová rozhodnutí, jež zásadním způsobem předurčila další směřování našeho státu.

Součástí knihy je obrazová příloha tvořená unikátními snímky z archivu autora.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM