EN

Bílá smrt

Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho

Petri Sarjanen


Strhující popis nemilosrdných bojů proti drtivé sovětské přesile
Životní příběh legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho (1905–2002), nenápadného, drobného chlapíka, který za Zimní války se Sovětským svazem výrazně zasáhl do těžkých bojů o řeku Kollaa. Jeho přesný, takřka neomylný střelecký um budil v řadách nepřítele oprávněnou hrůzu a vysloužil mu přezdívku Bílá smrt. Svými více než 500 prokázanými zásahy se zařadil mezi nejúspěšnější odstřelovače všech dob.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Valkoinen kuolema
Původní jazyk finština
Překladatel Vladimír Piskoř
Počet stran 168
EAN 9788020458797
Datum vydání 11.11.2021
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,272
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kromě dramatických osudů finského odstřelovačského esa se kniha také dílem zabývá osudy dalších postav, majících významný podíl na tom, že se v klimaticky náročných bojových podmínkách podařilo s vynaložením nadlidského úsilí zastavit postup agresora, a zachovat tak nezávislost Finska.

V závěru se autor zamýšlí nad historickou i současnou úlohou odstřelovačů a jejich postavením v očích veřejnosti.

Petri Sarjanen (nar. 1970) vystudoval na Helsinské univerzitě obor učitelství historie pro střední školy. Od svého absolutoria v roce 1996 se vedle pedagogické práce věnuje i badatelské činnosti, v níž se zaměřuje především na novodobé dějiny Finska. Je autorem nebo spoluautorem řady popularizačních publikací zabývajících se pozoruhodnými, legendárními, někdy i kontroverzními postavami finské vojenské historie. Svou spisovatelskou dráhu zahájil v tandemu s publicistou Karim Kallonenem. S ním napsal velmi úspěšnou trilogii o nositeli Mannerheimova kříže svobody kapitánu Laurim Törnim, který od roku 1939 až do své předčasné smrti v roce 1965 postupně bojoval a sloužil v armádách tří zemí –Finska, Německa a USA. Ze samostatných počinů Petriho Sarjanena si největší oblibu mezi čtenáři vydobyla kniha Bílá smrt a stala se prozatím jeho nejprodávanějším dílem doma i v zahraničí.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM