EN

Můj rok 1963

Alena Breuerová


Vítejte v roce, kdy zabili Johna Kennedyho a nálada v ČSR se začala měnit
Rok 1963 byl plný velkých událostí i nenápadných změn. Pro Američany se stal rokem, kdy byl spáchán atentát na Kennedyho, pro Angličany rokem „velké vlakové loupeže“ a pro Němce rokem, kdy odešel do penze kancléř Adenauer. V Československu je ve vzduchu cítit předjaří. Na Barrandově se točí Limonádový Joe, před Semaforem stojí dlouhé fronty, vycházejí knížky, které si lidé navzájem trhají z rukou. Vraťte se do tohoto turbulentního období dějin – je opravdu na co vzpomínat.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr non-fiction
Ilustrátor ČTK
Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 240
EAN 9788026511106
Datum vydání 26.01.2023
Věk od 14
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,724
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Rok 1963 byl zvláštní, plný velkých událostí i nenápadných změn. Pro Američany byl rokem, kdy zavraždili Kennedyho, pro Angličany rokem „velké vlakové loupeže“ a pro Němce – alespoň jejich část – rokem, kdy odešel do penze kancléř Adenauer.

V Evropě tento rok začíná arktickou zimou. V Československu je ale ve vzduchu cítit předjaří. Nálada se mění a je to znát na každém kroku. Jako by se uvolnila obrovská energie a začínaly se dít věci.

Na Barrandově se začíná natáčet Limonádový Joe. Stojí se fronty před divadlem Semafor, vycházejí knížky, které si lidé navzájem trhají z rukou. Karel Gott vítězí v anketě Zlatý slavík, Jiří Štaidl píše Tam za vodou v rákosí. A i k nám pronikají ozvěny šílenství, které v Anglii rozpoutali Beatles.

Lidé sice stále musejí pracně shánět písek na nádobí, vypíná se elektřina a v restauracích se zavádějí „bezmasé dny“, ale současně se stavějí nová sídliště a stadiony. Karel Hubáček projektuje Ještěd, modré poštovní schránky se přebarvují na oranžovo a sukně se zkracují.

V Československu se v tomto roce narodilo 238 092 dětí. A takto nějak vypadal svět, který je v tu chvíli obklopoval. Je na co vzpomínat.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Alena Breuerová

Alena Breuerová

Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM