EN

Můj rok 1981

Kateřina Komárková


Vydejme se zpátky časem - vítejte v roce 1981!
Rok 1981 bychom asi nejlépe charakterizovali termínem stojaté vody. V klubech zní svižné disko Michala Davida, Jiří Menzel natáčí Postřižiny a nikoho ani ve snu nenapadne, že ti, kteří v tomto roce přijdou na svět, oslaví své deváté narozeniny ve světě úplně jiném. Pojďme tedy zavzpomínat na rok, kdy miliony diváků sledovaly velkolepou svatbu britského následníka trůnu s Dianou Spencerovou, na amerického prezidenta zaútočil atentátník a v Bulharsku otevřeli lastuří farmu.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 200
EAN 9788026509677
Datum vydání 04.02.2021
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,64
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Pokud bychom měli mezi roky vybrat ideálního představitele éry stagnace, byl by to zřejmě rok 1981. Asi nejlépe ho vystihuje termín stojaté vody. Je to však, jak už to bývá, ono příslovečné ticho před bouří. A ti, kteří mezi nás přišli v tomto, na první pohled ospalém, roce, netuší, že své deváté narozeniny oslaví ve světě, kde bude všechno jinak.

Už v následujícím roce umírá Leonid Brežněv a v Sovětském svazu začíná tzv. „pětiletka pohřbů“. Po krátkých érách Jurije Andropova a Konstantina Černěnka nastupuje do čela největší země světa Michail Gorbačov a zahajuje cestu ke zhroucení světové socialistické soustavy.

Zatím tomu však nic nenasvědčuje. V klubech zní svižné disko Michala Davida, Jiří Menzel v dalešickém pivovaru natáčí idylické Postřižiny a v Praze na Pankráci se slavnostně otevírá Palác kultury.

Mnohem větší dramata se odehrávají za našimi hranicemi – na několika místech ve světě útočí atentátníci; v případě amerického prezidenta Ronalda Reagana a papeže Jana Pavla II. jsou jejich pokusy neúspěšné, egyptský prezident Anvar Sadat vražednému útoku podlehne.

Miliony lidí na celém světě sledují velkolepou svatbu britského následníka trůnu prince Charlese s mladičkou a krásnou Dianou Spencerovou a v Číně otevírají první stáčírnu Coca-Coly.

Pojďme si tedy zavzpomínat na rok, kdy se republika potýkala s nedostatkem kuchařů, v pařížském Grand Palais návštěvníci obdivovali české baroko a v Bulharsku otevřeli první lastuří farmu.

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM