EN

Herečka

Múza první republiky

Jana Poncarová


Některé životní role si nevybíráme
První světová válka skončila a duch divokých 20. let posedl srdce všech svobodomyslných umělců. Patřila mezi ně i herečka Jarmila Horáková. Za oponou jejího talentu se však skrývala vážná nemoc, která oslnivou kariéru přerušila v zárodku. O dvě desetiletí později objevuje Jarmilin příběh také herečka a spisovatelka Olga. V období protektorátu se pro ni výjimečný osud stává nejen inspirací, ale i mostem ke svobodě, který vede daleko za hranice ponuré reality.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 352
EAN 9788026723851
Datum vydání 20.10.2022
Věk od 18
Formát 125x205 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,497
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

První světová válka skončila a duch divokých 20. let posedl srdce všech svobodomyslných umělců. Patřila mezi ně i herečka Jarmila Horáková. Navenek působila sebevědomě, uvnitř však skrývala nejistoty, které si vypisovala do svého deníku. S prvními láskami přichází také dilema - je možné se vdát a zároveň se naplno věnovat divadlu? Vážná nemoc však přerušila oslnivou kariéru v zárodku.

O dvě desetiletí později objevuje Jarmilin příběh díky deníku také herečka a spisovatelka Olga. V období protektorátu se pro ni výjimečný osud stává nejen inspirací, ale i mostem ke svobodě, který vede daleko za hranice ponuré reality.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Audio

Hodnocení čtenářů

Tereza Formánková
Od Jany Poncarové jsem doteď nic nečetla. Ale nějak jsem věděla, že si budeme rozumět. Neodolala jsem její novince Herečka: Múza první republiky. A byla jsem okouzlena! O herečce Jarmile Horákové jsem nevěděla vůbec nic, proto jsem se o to raději nechávala unášet tím krásně smutným vyprávěním o výjimečné divě 20. let. Moc se mi líbily niterné myšlenky hlavní hrdinky, které nechávala zaznít ve svém deníku. Poodhalila nám tak trošku zákony herecké profese, vlastní pocity, radosti i smutky. Pro mladičkou Jarmilu Horákovou bylo jeviště životním posláním i zkázou. Poznáváme Jarmilku jako malou holčičku, pro kterou je “hraní si na divadlo” vším. Postupně se její sen stává reálným a bylo pro mě potěšením sledovat, jak si mladá dívka neochvějně šla za svým snem a nenechala si jej nikým vzít. Ani tehdejší nelehkou dobou. Jarmilin příběh se i díky jejímu dochovanému deníku dostává po dvaceti letech spisovatelce Olze Barényi a je pro ni inspirací k napsání divadelní hry na oslavu Jarmilina životního elánu i svobody. Knihu doporučuji nejen milovníkům silných životních příběhů, ale také těm, kteří se rádi při čtení zatoulají do bujarého divadelního světa 20. let.
Kateřina Brynychová
• Mám pocit, že se listopad nese ve znamení mnoha „poprvé“. Poprvé jsem si na hlavu musela narazit čepici, nohy mi podrazilo náledí, přečetla jsem knížku za jeden jediný den a seznámila se s tvorbou Jany Poncarové. Ano, mluvit dnes budu o její knížce Herečka. • Jarmila Horáková byla mladá, nadějná a velmi talentovaná dívka, která se zamilovala do hraní i divadla samotného. Herečkou toužila být již v raném dětství a pomalými krůčky směřovala ke splnění svého snu. Během 20.let se společně s dalšími, dnes známými umělci, stala jednou z velmi výrazných tváří tehdejší avantgardy. • Kdybych si knihu Herečka nepřečetla, vybavila bych si skupinu Devětsil jen jako pojem z hodin literatury a Jarmilu Horákovou neznala vůbec. Páni! Tenhle příběh měl ale atmosféru! Děj se mi odvíjel živě před očima – mohla jsem stát na prknech divadla, cítit specifickou vůni líčidel, vplout do kavárny a naslouchat vášnivým uměleckým debatám. Postava Jarinky mi nesmírně přirostla k srdci. Viděla jsem v ní kus sebe. Věčně usměvavou a dobře naladěnou, se sklony k melancholii a občasné touze uzavřít se sama do sebe. • Doteď ale nedokážu zaujmout konkrétní postoj vůči postavě Olgy. Která tvoří druhou linku autorčina vyprávění. Mám s ní soucítit? Nesnášet ji? Hrozně nerada totiž vynáším soudy. Zvlášť o literárních postavách, které skutečně existovaly. A tak si nechávám tuhle cestu otevřenou. • Herečka se mi moc líbila. Četla se skvěle, ačkoli měl příběh občas dost ponurou atmosféru, právě v souvislosti s Olgou. První setkání tedy dopadlo na výbornou. Hodnotím 5*/5* a doporučuji.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jana Poncarová

Jana Poncarová

Jana Poncarová je novinářka a spisovatelka. Žije v Plzni a v Dobřívě. Ve své tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi, opírá se o rešerše a rozhovory s pamětníky. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který se setkal s nadšeným čtenářským ohlasem. Její druhý román Eugenie získal v roce 2020 Cenu čtenářů České knihy. Je také autorkou titulů Alžběta a Nina, Cyklistka a Herečka a Nultá hodina. V roce 2023 vydala ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem knihu Deník Věrky Kohnové připomínající osud této židovské dívky a její rodiny.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM