EN

Povídkový soubor od oblíbených autorek z nakladatelství Motto
Michaela Klevisová, Jana Poncarová, Barbora Šťastná, Petra Klabouchová, Scarlett Wilková a další skvělé spisovatelky pro vás připravily pestrou mozaiku originálních příběhů. Prožijete s nimi osud italské uprchlice a českého mladíka za první světové války, vražedný thriller o přijímačkách na střední školy, vtipnou sci-fi o dokonalých robomanželkách, psychologický horor o hlubinách mateřské duše nebo ironický příběh z kurzů pro skutečné muže.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 240
EAN 9788026726180
Datum vydání 29.02.2024
Věk od 18
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,218
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Michaela Klevisová, Jana Poncarová, Barbora Šťastná, Petra Klabouchová, Scarlett Wilková a další skvělé spisovatelky pro vás připravily pestrou mozaiku originálních příběhů. Prožijete s nimi osud italské uprchlice a českého mladíka za první světové války, vražedný thriller o přijímačkách na střední školy, vtipnou sci-fi o dokonalých robomanželkách, psychologický horor o hlubinách mateřské duše nebo ironický příběh z kurzů pro skutečné muže. Nakladatelství Motto se může pochlubit silnou sestavou autorek, které se poprvé setkaly v jedné knize a v žánru považovaném za královskou literární disciplínu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Iva Šindelková
Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu jsem otevírala s nadšeným očekáváním, protože u českých autorek mám, přiznám se, velké mezery. 10 známých autorek se spojilo v této antologii, kdy dostaly za úkol popasovat se ve formátu krátkých povídek s tématy na hory vzdálenými od těch, jimiž se ve svých knihách věnují. A z pohledu čtenáře se jim to povedlo, byť u jedné autorky mám trochu dojem (dle anotací jejich děl), že zůstala věrna svému tematickému okruhu, což ovšem na kvalitě neubralo. Musím říci, že mě bavily všechny příběhy. V rámci povídek byli hlavní hrdinové i hrdinky zřetelně vykresleni, čtenář měl možnost jít krok po kroku spolu s aktéry, a nebyla postava, se kterou byste nenašli spojení. A nemyslím tím, že byste nutně řešili stejné problémy, či prožívali, nedej Bože, stejné patálie, ale v každém případě ve vás budou příběhy či události určitým způsobem rezonovat. A na rozuzlení budete u všech příběhů zvědavi. Jediný nešvar antologie je, že příběhy jsou přečteny velmi rychle a v krátkém sledu za sebou a pokud nemáte autorky, včetně jejich stylu, „načteny“, nebudete moci okamžitě identifikovat dějové linky s autorkami. Ale to nejmenší je se k příběhům vrátit a opětovně si je přečíst, což alespoň v mém případě budu chtít. Nebojte se tedy pohroužit do příběhu historického, sci-fi (já bych řekla až dystopického), vražedného thrilleru, psychologického hororu nebo snad příběhu lehce ironického. Kdo ví, třeba to, jako v mém případě, otevře dveře k dalším spisovatelským počinům zmíněných autorek.
Eva Francová
Povídkový soubor od deseti autorek, které vydávají své knihy i u nakladatelství Motto. Můžete se těšit na netypické žánry od spisovatelek: Michaela Klevisová, Scarlett Wilková, Barbora Šťastná, Jana Poncarová, Lucie Šilhová, Jana Jašová, Miriam Blahová, Zdenka Hamerová, Klára Mandausová a Petra Klabouchová. Povídkové knihy nečtu moc často, ale když po nějaké sáhnu, většinou mi přijdou k chuti. Jsou pro mě odpočinkové a pomůžou třeba i při čtecí krizi. Navíc, když je každá povídka od jiné autorky, mohu se tak seznámit s jejich tvorbou a třeba mě navnadí natolik, abych si od nich přečetla i něco víc. Moc se mi proto líbilo, že na konci každé povídky je pár slov o samotné spisovatelce a rovnou i její knihy, nemusela jsem si tak sama nic dohledávat. Povídky tu jsou opravdu různorodé – dojemné, milé, ale i vtipné a napínavé. Některé jsou ze života, jiné třeba z blízké budoucnosti. Věřím, že si každý najde to své, každá povídka si nade své fanoušky. Každá je originální. A co mě nejvíce zaujalo? Hned první povídka od Petry Klabouchové byla naprosto dokonalá. Rozhodně zajímavá je povídka od Lucie Šilhové. Milá povídka, u které mi bylo dobře, je od Michaely Klevisové. Zajímavá a nepředvídatelná byla povídka od Miriam Blahové. A poslední povídka od Jany Poncarové mě naprosto dostala a pěkně jsem si u ní pobrečela. Krásná tečka na závěr.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michaela Klevisová

Michaela Klevisová

Narodila se v roce 1976 v Praze. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a od roku 1997 v tomto oboru pracuje. Jejím největším koníčkem je cestování. Nejraději navštěvuje severské země. Již v dětství propadla světu koňských dostihů, o něž se intenzivně zajímá dodnes. Za svou prvotinu, román s detektivní zápletkou Kroky vraha, obdržela od české sekce Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Stejný úspěch zopakovala i s románem Dům na samotě (2011). Obě knihy jsou součástí oblíbené krimi série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem.Odbočkou z detektivního žánru je román o zločinu z Pošumaví Prokletý kraj (2021). Klevisová je také autorkou tří povídkových sbírek o lidech a jejich kočkách.
Zobrazit profil autora

Zdenka Hamerová

Zdenka Hamerová

Zdenka Hamerová se narodila a vyrůstala v Lysé nad Labem. Studovala na Střední zemědělské škole v Brandýse nad Labem, nyní působí jako ředitelka Kulturního a informačního centra v Sadské. Je vdaná a má tři děti. Už od dětství vymýšlela příběhy, ale kariéru spisovatelky nastartovala až v roce 2005 knihou Zasloužíš si smrt. Její prózy by se daly označit jako psychologické thrillery, nevystupuje v nich žádný vyšetřující detektiv, naopak se hlavní hrdinové většinou musejí z ohrožení života dostat svépomocí.
Zobrazit profil autora

Lucie Šilhová

Lucie Šilhová

Lucie Šilhová je novinářka a prozaička, od profesních začátků se kromě ryze ženských témat věnuje také medicíně, psychologii a životnímu stylu vůbec. Psala pro lifestylové magazíny Elle, Marianne a Cosmopolitan, vedla časopis Puls a přílohu Ona Dnes deníku MF Dnes. V současné době vede přílohu Styl pro ženy v deníku Právo a nadále se věnuje popularizaci medicíny. Roku 2006 jí vyšla kniha Matkou ve vyšším věku, kterou napsala s gynekoložkou Janou Stejskalovou. V roce 2019 slavila úspěch fejetonovou sbírkou Beru to sebe, na niž navázala titulem Svedu to tebe. S lékařkou Kateřinou Cajthamlovou vedla knižní rozhovor Zázraky jsou logické. Její poslední kniha Sukničkářky je souborem psychologických povídek ze života současných žen.
Zobrazit profil autora

Jana Jašová

Jana Jašová

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK. Je úspěšnou literární překladatelkou a věnuje se i vlastní literární tvorbě. Z angličtiny přeložila více než dvě stovky beletristických titulů pro děti i dospělé, překládá také non-fiction literaturu. Za překlad románu Michelle Paverové Zrádce přísahy byla v roce 2010 oceněna Zlatou stuhou a stejné ocenění získala i v roce 2021 za svou knihu Psí dny. Její první thriller Znič to jméno byl nominován na ocenění Magnesia Litera v kategorii „detektivka“. V tomto žánru pokračuje titulem Krutý měsíc.
Zobrazit profil autora

Barbora Šťastná

Barbora Šťastná

Barbora Šťastná vyrostla v Kynšperku nad Ohří a v Karlových Varech. Vystudovala scenáristiku na FAMU a pracovala jako novinářka v časopisech Týden, Premiere, Elle a Moje psychologie. Nyní je editorkou archivu Paměť národa společnosti Post Bellum, která zaznamenává vzpomínky pamětníků na střetávání s dramatickými okamžiky dějin. V letech 2010–2018 zachycovala postřehy z každodenního života na svém Šťastném blogu, který se stal inspirací pro její prvotinu Šťastná kniha a další sbírky fejetonů Jak jsem sebrala odvahu a Dobrá tak akorát. Po nich následovala Láska pro samouky (zfilmováno pod názvem Život pro samouky), rodinný příběh Hezčí svět a trojgenerační román Samotářky. V Hotelu Atlantic zachycuje putování Židů ze střední Evropy do Palestiny během druhé světové války.
Zobrazit profil autora

Petra Klabouchová

Petra Klabouchová

Petra Klabouchová pochází z jihočeského Husince, kde to odjakživa přálo revolučním myšlenkám. Po studiu novinařiny a psychologie na Masarykově univerzitě v Brně se začala věnovat psaní. Literární talent rozvinula jako manažerka rockových kapel během cestování po Evropě i USA. Tato divoká a hlasitá léta zachytila v knize Na plný koule. Její literární repertoár zahrnuje také zábavné a dětem přístupné Upíří storky, pohled do osmdesátých let Poslední kubánské pomeranče, exkurzi k odkazu starověkého Egypta Podvod zlatého faraona i psychologický krimi thriller Anglická zahrada. Nejvýrazněji na sebe upozornila detektivkou Prameny Vltavy o zlu vyvěrajícím z hlubin spisovatelčina rodného kraje. O zločinu zahaleném desetiletími mlčení vypráví i v knize U severní zdi.
Zobrazit profil autora

Klára Mandausová

Klára Mandausová

Klára Mandausová  je novinářka, literární redaktorka a spisovatelka. Proti srsti je její desátá kniha. Vydala také román Odměna za nevěru, sbírky fejetonů My dokonalé a Holky s voctem, podílela se na knize Dobro a zlo 21. století, ve které vedla rozhovor s teologem Markem Váchou, a opatřila texty monografii botanické malířky Pavlíny Kourkové Duše květů. V dětství byla k zastižení nejčastěji v knihovně. Do dvaadvaceti byla přesvědčená, že se z ní stane učitelka, nejspíš aby mohla psát alespoň po tabuli, ale v žádné škole pro ni nebylo místo. Po studiu na VŠE proto zamířila do MF Dnes. Během psaní o ekonomice se jí narodila dcera Kristina. Později vyměnila práci v deníku za lifestyle Marianne a magazín Forbes. Od roku 2022 působí v nakladatelství Mladá fronta. Vedle své rodiny, vtipných mužů a veselých kamarádek miluje lesy, hory, galerie, kavárny u řeky, historické části měst a zvířata, obzvlášť zlatého retrívra Arnošta a skupinu kocourů, které s dcerou postupně adoptovaly z útulků. Ráda říká, že s laskavostí nejdál dojdeš a na lásce stojí svět.  
Zobrazit profil autora

Jana Poncarová

Jana Poncarová

Jana Poncarová je novinářka a spisovatelka. Žije v Plzni a v Dobřívě. Ve své tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi, opírá se o rešerše a rozhovory s pamětníky. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který se setkal s nadšeným čtenářským ohlasem. Její druhý román Eugenie získal v roce 2020 Cenu čtenářů České knihy. Je také autorkou titulů Alžběta a Nina, Cyklistka a Herečka a Nultá hodina. V roce 2023 vydala ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem knihu Deník Věrky Kohnové připomínající osud této židovské dívky a její rodiny.
Zobrazit profil autora

Scarlett Wilková

Scarlett Wilková

Scarlett Wilková je novinářka, která se psaní se věnuje od chvíle, kdy po maturitě nastoupila do redakce podnikového časopisu v Ostravě. Poté pracovala pro různá média, posledních dvacet let píše především pro Magazín DNES, kde se zaměřuje na rozhovory a témata týkající se společenských trendů. Pracuje také na neziskových projektech týkajících se problematiky života lidí v seniorském věku. Spolupracuje se společností Post Bellum provozující databázi Paměť národa. Pro ni zaznamenala vzpomínky řeckých pamětníků, které inspirovaly románový debut Až uvidíš moře. Ve svém druhém románu Ty chladné oči se dotýká tématu kolaborace s nacistickým režimem během druhé světové války. Knihou Desetkrát a dost se vrací do Řecka, tentokrát v příběhu o vztazích ve zralejší části života.
Zobrazit profil autora

Miriam Blahová

Miriam Blahová

Miriam Blahová se narodila roku 1989 v nejvýchodnější části České republiky, v současné době žije se svou rodinou v Ostravě. Pracuje jako editorka, ráda čte a ještě raději píše. Působila jako copywriterka, uspěla v literární soutěži a přispěla svou novelou do sborníku povídek Letní kraťasy. Od roku 2019 píše romance, které v sobě spojují současnost a historii. Její prvotina Příběh slunečnice se částečně odehrává během druhé světové války. V Příběhu akvamarínu vypráví o dřevařské kolonii na Jablunkovsku v první polovině devatenáctého století. Stejnou lokalitu zachycuje o sto let později také v Příběhu mateřídoušky.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM