EN

Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu

Jitka Abrahámová, Hana Skálová


Inspirativní rozhovor s první dámou české onkologie a radioterapie
Když Jitka Abrahámová v roce 1966 promovala, byla onkologie nejméně probádaným oborem lékařství a většina pacientů na rakovinu umírala. Snaha o snížení mortality u nádorových onemocnění se pro ni stala životní vášní. Jako první u nás začala s mamografickým screeningem prsu. V roce 1992 založila onkologické oddělení v Thomayerově nemocnici. A nadšení pro svůj obor si zachovává dodnes, o čemž se přesvědčíte i v tomto zajímavém a nadmíru erudovaném rozhovoru.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 320
EAN 9788076017337
Datum vydání 14.11.2022
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,551
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

V roce 1966, po promoci Jitky Abrahámové – dnes nejvýznamnější představitelky české klinické onkologie a radioterapie – byla onkologie nejméně probádaným polem. Většina pacientů tehdy umírala. Myšlenka na snížení mortality u nádorových onemocnění se pro ni stala životní vášní. A nadšení pro svůj obor si zachovává dodnes, kdy se v onkologii pozornost přesouvá k otázkám imunologie a imunoterapie. Prof. Abrahámová má obrovskou přednost: za všech okolností dovede nazývat věci pravým jménem. Umí poutavě vyprávět o úspěších i prohrách, radostech i strastech lékařského povolání, o strachu lidí z rakoviny… Nikdy nezapomene upozornit, že dnešní medicína dává i mnoho naděje, protože toho dokáže opravdu hodně – stačí přijít včas.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jitka Abrahámová

Jitka Abrahámová

Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. (* 1943) je profesorkou klinické onkologie. Jako první u nás zorganizovala a obhájila pilotní projekt pro mamografický screening prsu. Pětadvacet let pracovala na Onkologické klinice 1. lékařské fakulty. V roce 1992 založila onkologické oddělení, posléze Onkologickou kliniku v Thomayerově nemocnici, kde vybudovala špičkové pracoviště na evropské úrovni. Od r. 2018 pracuje v pražském Protonovém centru ve funkci hlavního klinického onkologa. Prof. Abrahámová je autorkou sedmi monografií, které získaly řadu ocenění, a na řadě dalších se podílela. Od r. 1990 spolupracovala též na několika výukových a populárně vědeckých filmech. Dvanáct let zastávala funkci místopředsedkyně České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Založila a vede Nadační fond onkologie pro 21. století a je předsedkyní celostátní Rady Národního onkologického registru. V r. 2017 byla oceněna Stříbrnou medailí Senátu parlamentu ČR za celoživotní zásluhy v onkologii. V r. 2018 byla Unií pacientů ČR prohlášena Lékařem roku jako lékařka s celoživotním přínosem v medicíně.
Zobrazit profil autora

Hana Skálová

Hana Skálová

PhDr. Hana Skálová (*1966) je autorkou řady článků z oblasti psychologie, medicíny a cestování. Mnoho let spolupracuje s Českou televizí: pro Toulavou kameru natáčí reportáže o krásách naší vlasti, v pořadu Gejzír zase vyhledává výjimečné osobnosti. Napsalai knihy Ježíšek (2010), Průvodce stylem pro šarmantní plnoštíhlé krásky (2012), Hurá! Jsou tu Velikonoce (2020) a knižní rozhovor s Dariou Klimentovou Život na špičkách (2020).
Zobrazit profil autora

Recenze

Hospodárske noviny - Kdybych se měla znovu rozhodovat, volila bych zase onkologii

...„První dáma české onkologie Jitka Abrahámová v knižním rozhovoru nelíčí jen svůj příběh, ale obsáhne celou šíři oboru i jeho historii. Od starověkého Egypta až po biologickou léčbu v 21. století."...
NAPIŠTE NÁM