EN

Kronika bolševismu

Komiksový příběh: Jak to bylo doopravdy se slavnou VŘSR

Zdeněk Ležák


Prozkoumejte naše neveselé dějiny. Vtipně a svižně. Komiksově!
V jaké situaci se nachází Rusko v říjnu 1917? Válkou vyčerpaná země se zbavila carského samoděržaví, nadále ale bojuje proti mocnostem. Přichází bolševická revoluce! Sledujte, jak vzniká první stát pod diktaturou proletariátu. A nahlédněte do života Lenina, ale i do 19. století, kdy se rodí socialismus, z něhož vzklíčí komunismus, marxismus, leninismus a další ismy. Zní to jako encyklopedie? Kdepak! Tohle všechno tu projdete zábavně a komiksově!

Detailní informace

Ilustrátor Jakub Dušek
Jazyk čeština
Počet stran 160
EAN 9788026611721
Datum vydání 18.09.2017
Věk od 15
Formát 210x297 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,86
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Už pár hodin po státním převratu v Rusku v říjnu 1917 začali bolševici vytvářet alternativní historii. Záměrně zkreslili fakta o své revoluci i o jejích aktérech. Cílem bylo udělat z převratu hrdinský čin, který má navíc podporu většiny ruského národa, a z aktérů neohrožené hrdiny ochotné za blaho lidu položit své životy. Revoluce přitom ve skutečnosti proběhla celkem hladce a měla podporu jen nevýznamného procenta obyvatelstva. Úpravou faktů bolševici dosáhli falešné legitimity své revoluce a sami si do rukou vložili mandát pro ovládnutí země. Tato alternativní fakta se pak celé následující století učila ve školách ve všech socialistických zemích včetně Československa. Komiks v této knize sleduje aktéry revoluce a jejich činy od konce 19. století až po Leninovu smrt. S ironickou nadsázkou provádí čtenáře událostmi v Rusku až po bolševickou revoluci, přitom se však drží historických faktů. Textová část knihy sleduje genezi a vývoj socialismu a z něho vzešlých ideologií, jako je komunismus nebo anarchismus. Zavede vás k Owenovi, Proudhonovi, Marxovi, Leninovi, k první i druhé internacionále i mezi pařížské komunardy.

Zdeněk Ležák

narozen 1974 v Praze

Novinář, publicista a šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého. V redakcích časopisů pro děti působí nepřetržitě od roku 1999. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Je autorem úspěšných titulů Karel IV. – Pán světa, Stopa Legionáře, Ve jménu Husa – Zrození kalicha nebo Marie Terezie a její Habsburkové. Web autora www.zdeneklezak.cz.

Jakub Dušek

narozen 1982 v Praze

Ilustrátor a komiksový kreslíř. Absolvent SVOŠF v Písku. Komiksu se věnuje 15 let. Současně spolupracuje na animovaných filmech, jako výtvarník a režisér.

www.komixville.cz

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Zdeněk Ležák

Zdeněk Ležák

Zdeněk Ležák je šéfredaktorem oblíbeného časopisu ABC a vedoucím Newsroomu dětských časopisů ve vydavatelství Czech News Center. Více než 20 let se profesně pohybuje v tištěných a on-line médiích pro děti, posledních 12 let v šéfredaktorských pozicích. V roce 2011 vydal svou první knihu, román pro teenagery G2R - Tajemná hra. Od roku 2014 se věnuje psaní faktografických knih pro starší děti a dospělé, které jsou zčásti nebo celé komiksové. S jeho knihami, kterých dosud vydal 16, se na českém knižním trhu u nás rozšířil fenomén historického faktografického komiksu.
Zobrazit profil autora

Recenze

comics-blog.cz - Kronika bolševismu

„…Tvůrci se nebojí dělat si srandu z historických osobností, což považuji za velmi dobré. V takovou chvíli je komiks skutečně zábavný. Stále více si ale cením knihy za to, že podává historické informace způsobem, který není nudný a který dovede zaujmout i dospělého…“
NAPIŠTE NÁM