EN

Marie Terezie a její Habsburkové

komiksový příběh největší české panovnice

Zdeněk Ležák


Poznejte českou panovnici v netradičním komiksovém zpracování.
Dobře vládnout nemusí jen muži. A já jsem jediná žena, která kdy usedla na český trůn. Od dětství jsem se připravovala, že budu královnou. Přesvědčila jsem všechny, kteří o mně pochybovali, že na to mám. Stálo mě to nemalé úsilí, ale stálo to za to! Bojovala jsem jako lvice, abych ubránila svoje území a získala další. Změnila jsem jednou provždy zavedené pořádky. To já jsem přepisovala dějiny! Jsem Marie Terezie.

Detailní informace

Ilustrátor Rudolf Suran
Jazyk čeština
Počet stran 160
EAN 9788026610694
Datum vydání 01.05.2017
Věk od 15
Formát 210x297 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,824
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Marie Terezie je jedinou českou panovnicí, a přestože má její habsburský rod u nás spíš špatné renomé, ona sama je vnímána českou společností velmi pozitivně. Habsburkové jsou s Českým královstvím spjati od vrcholného středověku až po 20. století. Naše kniha sleduje tuto společnou historii a zaměřuje se především na období vlády Marie Terezie. Ta musela po nástupu k moci projít celou sérií válek, protože byla pro mnohé panovníky tehdejší Evropy jako žena na trůnech významných království zcela nepřijatelná. Vyčerpávající války však tuto silnou ženu nezlomily, ale v konečném důsledku ji naopak posílily a vydobyly jí věhlas v tehdejší světové politice i v celých dějinách. V komiksové části se kniha zaměřuje na události v průběhu válek o habsburské dědictví. V roce 2017 slavíme třísté výročí narození Marie Terezie a k této příležitosti kniha vychází.

Zdeněk Ležák (*1974, Praha)

Novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademia Josefa Škvoreckého. Od roku 1999 působí v redakcích časopisů pro děti. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Autor úspěšných knih Ve jménu Husa a Karel IV, Pán světa. Web autora:www.zdeneklezak.cz

Rudolf Suran (*1996 na Oravě)

Výtvarník, grafik. Navštěvuje ateliér volné grafiky a ilustrace Dušana Kállaya na VŠVU v Bratislavě. 2. místo v kategorii ilustrace v mezinárodní soutěžní přehlídce International art and design competition 2016, kterou organizuje Accademia Riaci ve Florencii. Zajímá se o klasické techniky (litografie, mědiryt, lept) a má rád dramatické figurální kompozice.

Video

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Zdeněk Ležák

Zdeněk Ležák

Zdeněk Ležák je šéfredaktorem oblíbeného časopisu ABC a vedoucím Newsroomu dětských časopisů ve vydavatelství Czech News Center. Více než 20 let se profesně pohybuje v tištěných a on-line médiích pro děti, posledních 12 let v šéfredaktorských pozicích. V roce 2011 vydal svou první knihu, román pro teenagery G2R - Tajemná hra. Od roku 2014 se věnuje psaní faktografických knih pro starší děti a dospělé, které jsou zčásti nebo celé komiksové. S jeho knihami, kterých dosud vydal 16, se na českém knižním trhu u nás rozšířil fenomén historického faktografického komiksu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM