EN

Alžběta & Margaret: důvěrný svět královských sester

Andrew Morton


Slavné královské sestry v biografii, která je plná nečekaných faktů
Alžběta a Margaret k sobě měly tak blízko, jak jen to šlo. Když se však jejich strýc Eduard VIII. nečekaně vzdal trůnu, vztah mezi nimi se dramaticky změnil. Margaret najednou musela před sestrou dělat pukrlata a podřizovat se jejím přáním. Její boj o místo a postavení v královském systému byl často zdrojem napětí. Tato emotivní sonda do života sester z britské královské rodiny přináší nečekaný obraz turbulentního vztahu a jeho proměn v průběhu let.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Elizabeth & Margaret: The Intimate World of the Windsor Sister
Původní jazyk angličtina
Překladatel Kateřina Iváková
Počet stran 384
EAN 9788076832879
Datum vydání 26.01.2023
Věk od 15
Formát 160x230 mm
Nakladatelství XYZ
Hmotnost 0,662
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Poutavý životopis bestsellerového autora New York Times sleduje královnu Alžbětu II. a její sestru Margaret, jak se pohybují v záři královských reflektorů. Zabývá se jejich vztahem v průběhu let, od idylického dětství přes skrytý válečný život až po rozdílné cesty, kterými se vydaly po smrti svého otce a nástupu Alžběty na trůn.

Alžběta se na výstřelky své mladší sestry vždy dívala se stoickým pobavením, Margaretin boj o místo a postavení v královské rodině byl však často zdrojem napětí. Královna musela zakročit a vysvětlit Margaret, že církev a vláda nebudou souhlasit se svatbou s rozvedeným leteckým kapitánem Peterem Townsendem, a donutit ji, aby si vybrala mezi zachováním svého titulu a královskými příspěvky nebo rozvedeným milencem.

Nejnovější biografie Andrewa Mortona zkoumá jeden z nejintenzivnějších, nejbláznivějších vztahů královské rodiny a nabízí jedinečný pohled na tyto dvě drasticky odlišné sestry a na trvalý vliv, který měly na monarchii a na způsoby, jakými se přizpůsobovala měnícím se mravům 20. století.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Nela Vacková
Životopisná díla dnes nevládnou tak velkou popularitou jako například fantasy literatura, ale nemění se nic na tom, že jsou psaná podle skutečnosti, podle historie, která nám přináší poznání a ponaučení. Veleúspěšného novináře Andrewa Mortona můžete znát například jako autora knihy Královna Alžběta II. - jedná se o životopis druhé nejdéle vládnoucí panovnice na světě, ale také mnoha dalších. Jeho posledním počinem je příběh královských sester Alžběty a Margaret. Stává se to skoro tradicí, že jeden z královských sourozenců zastupuje smysl pro povinnost a úctu k tradicím a druhý je veřejností považován za ,,rebela“. Například Eduard III. a Jiří VI., princ William a princ Harry, anebo také královna Alžběta II. a princezna Margaret. Právě o poslední sesterské dvojici je řeč. V první z dvanácti kapitol se čtenář seznamuje s dětstvím královských dcer a s událostmi, které daly jejich životům přímý směr. Pevná, náročná, ale především rozdílná výchova a studium je mnohdy překvapující. Každý zde najde něco, co nevěděl. V dalších kapitolách se autor věnuje dospívání, které dívky prožívaly v nelehké době války. Objevují se první lásky a také první neshody. Přes milostné eskapády, korunovaci a rodinné problémy, ale i ty jiného rázu, se dostáváme až do dospělého života královských sester, dokud nejsou rozděleny smrtí. Ani největší milovník královské rodiny nemůže znát všechna fakta, která tento jedinečný vztah provázela. Nahlédnutí do neznámé historie je to nejzajímavější, co jsem za poslední dobu četla. Mylný dojem, který čtenář mívá při slově životopis je zde zcela nesprávný. Fakta a data jsou lehce zaobalená do záživného textu, že lze snadno nabýt dojmu, že čtete román. A pokud někdy svižnost pokulhává Morton to hravě napraví citacemi z životopisů královských služebníků, guvernantek a milenců. Každá taková osobní zpověď je rozhodně skvělým oživením. Dejte proto této knize určitě šanci. Já jí přeji co nejvíce spokojených čtenářů.
Veronika Staníčková
Na konci loňského roku mě nadchla Mortonova kniha Královna Alžběta II., takže když vyšla tato biografie zkoumající vztah královských sester, bylo jasné, že si ji budu chtít přečíst. Vždy mě totiž fascinovala princezna Margaret a mrzelo mě, že se jí v knihách o královské rodině nedostává tolik prostoru. Proto jsem do čtení šla s očekáváním, že se o Margaret konečně dozvím něco nového. A to mi bylo splněno. Bavilo mě srovnání odlišných povah dvou sester, které vyrůstaly ve stejném prostředí, a přesto byly naprosto odlišné. Velký vliv na jejich život měla abdikace jejich strýce a smrt otce. Jejich vztah prošel nejednou zkouškou a na některé zlomové okamžiky jejich životů jsem získala úplně jiný pohled než doposud. V knize najdete i několik dobových fotografií, které pro mě byli milým zpestřením čtení. Rozhodně musím vyzdvihnout styl psaní Andrewa Mortona. Přestože je kniha opravdu nabitá historickými událostmi, daty a spoustou informací k zapamatování, nechybí ji čtivá forma. Pokud jste stejně jako já četli knihu Královna Alžběta II., nevyhnete se částem, ve kterých se autor opakuje. Přece jen historii není možné přepsat a Morton nemůže ochudit ty čtenáře, kterým se do rukou dostane pouze jedna z knih. Mě osobně taková rekapitulace známého nevadila. Lépe jsem si díky tomu zjištěné informace zafixovala. I tak doporučuji nečíst knihy hned po sobě, ale třeba s několika měsíčním odstupem. Na závěr musím říct, že se mi kniha líbila snad ještě o chloupek víc než předchozí autorova kniha. A to jsem si myslela, že není možné. Doporučuji všem fanouškům britské královské rodiny. Rozhodně si myslím, že nadchne i ty z vás, kteří se zajímáte o historii.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Andrew Morton

Andrew Morton

Andrew Morton David je anglický novinář a spisovatel, který napsal biografie královských postav, jakými jsou princezna Diana a princ William s chotí Catherine. Je také autorem životopisů celebrit, včetně Toma Cruise, Angeliny Jolie a Moniky Lewinsky. Narodil se v Dewsbury ve West Yorkshire v roce 1953. Navštěvoval gymnázium, poté studoval historii.
Zobrazit profil autora

Recenze

Databazeknih.cz - Alžběta & Margaret

...Andrew Morton píše čtivě. Samozřejmě není to román s detektivní zápletkou, který by vás nutil číst, dokud neotočíte poslední stranu. Přeci jen je to forma jakéhosi dokumentárního počinu. Osobně jsem měla pocit, že ke konci se tempo přeci jen zrychlilo a na posledních stranách se příběh uzavřel velmi rychle....
NAPIŠTE NÁM