EN

Anorexie, bulimie a psychogenní přejídání

Interdisciplinární a transdiagnostický pohled

Hana Papežová


Předkládaná kniha zahrnuje komplexní evidence-based postupy jednotlivých lékařských a psychologických a nutričních intervencí a zaměřuje se na nezbytnou interdisciplinární spolupráci, založenou na specializované odbornosti a vzájemné znalosti a respektu jednotlivých odborníků. Měla by přispět k informovanosti o nových trendech v léčbě a motivaci odborníků i pacientů a příbuzných a přispět k časné adekvátní intervenci, odbornému posouzení efektu léčby.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 607
EAN 9788020449047
Datum vydání 28.08.2018
Věk od 15
Formát 162x240 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 1,239
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Výskyt různých forem poruch příjmu potravy narůstá a do určité míry se mění i jejich průběh. V klinické praxi se setkáváme stále častěji s chronickým průběhem a komplikovanou léčbou somatických následků utajovaných symptomů onemocnění u různých lékařů-specialistů. Přetrvávající strach ze stigmatizace vede k zanedbávání nebo vyhýbání se včasné odborné psychiatricko-psychologické péče. Vycházejí stále nová vodítka pro léčbu jak biologickou, tak psychoterapeutickou, ale v klinické praxi nejsou z různých důvodů vždy postupy dostupné ani respektovány, ani známy širší odborné veřejnosti. Léčba se přesouvá do nelékařských i alternativních intervencí a je více ovlivňována šířením zavádějících informací na sociálních sítích. Ani rozvoj různých preventivních opatření (včetně internetových) často nezamezí zpožděnému vyhledání odborných intervencí a tím i zhoršení prognózy onemocnění.

Předkládaná kniha zahrnuje komplexní evidence-based postupy jednotlivých lékařských a psychologických a nutričních intervencí a zaměřuje se na nezbytnou interdisciplinární spolupráci, založenou na specializované odbornosti a vzájemné znalosti a respektu jednotlivých odborníků. Měla by přispět k informovanosti o nových trendech v léčbě a motivaci odborníků i pacientů a příbuzných přispět k časné adekvátní intervenci, odbornému posouzení efektu léčby a předání pacientů v rámci navazujících léčebných modalit.

Kniha vychází z rychle se rozvíjejícího výzkumu nových léčebných metod, jak biologických (nové stimulační metody, medikace), tak psychologických (práce s kognitivními poruchami např. flexibilitou v jídelním režimu i sociálních kontaktech, mentalizaci). Témata prevence relapsu a přístupu k chronickým formám onemocnění, hledání nových možností zařazení pacientů zpět do života jsou dnes aktuální i z hlediska plánované reformy psychiatrické péče. Autoři souboru prací představují přední specialisty s klinickými i výzkumnými zkušenostmi s problematikou poruch příjmu potravy a stále častějších komorbidit, které vyžadují modifikaci základních přístupů.  

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM