EN

Algoritmy

Piotr Wróblewski


Neobjevujte při programování Ameriku!
Hledáte vhodný algoritmus pro zamýšlený program? Chcete stávající koncepci programu optimalizovat? Jste při vývoji omezeni dostupnými technickými prostředky a potřebujete je využívat co nejefektivněji? V aktualizovaném vydání bestselleru se naučíte nejznámější a nejčastěji používané algoritmy. Při nasazení v praxi pak zvolíte vhodné řešení odpovídající problému a podmínkám.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Algorytmy, struktury danych i techniki programowania
Původní jazyk polština
Počet stran 368
EAN 9788025141267
Datum vydání 16.03.2015
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,573
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Český překlad čtvrtého vydání bestselleru Algorytmy, struktury danych i techniki programowania.

Hledáte jako programátoři vhodný algoritmus pro zamýšlený program? Chcete stávající koncepci programu optimalizovat? Jste při vývoji omezeni dostupnými technickými prostředky a potřebujete je využívat co nejefektivněji? Neobjevujte Ameriku a použijte ve svých projektech ten správný algoritmus.

V aktualizovaném vydání bestselleru se naučíte nejznámější a nejčastěji používané algoritmy. Výklad se neomezuje pouze na suché popisy jednotlivých postupů, seznámíte se i s jejich principy a možnými příklady využití. Při nasazení v praxi pak zvolíte vhodné řešení odpovídající problému a podmínkám. Každá z kapitol obsahuje i praktické příklady, otázky a cvičení, na kterých si můžete čerstvě nabyté znalosti vyzkoušet.

Publikace vás mimo jiné naučí:

- Analyzovat složitost algoritmů

- Optimalizovat vytvořené algoritmy

- Využívat vhodné struktury při práci s daty

- Zpracovat numerické výpočty

- Třídit, řadit a vyhledávat údaje

- Využívat nejrůznější metody kódování a komprese

- Pracovat s grafy, prohledávat je

Čtenáři si mohou na adrese http://knihy.cpress.cz/K2114 pod odkazem Soubory ke stažení stáhnout soubory se zdrojovými kódy použitými v knize.

O autorovi:

Piotr Wróblewski působil řadu let ve společnostech orientovaných na IT a telekomunikace, psal software na zakázku a vedl počítačová školení. Je autorem několika knih zaměřených na počítače, jeho bestseller Algoritmy vyšel v několika vydáních, a to nejen v Polsku.

Hodnocení čtenářů

Vojtěch Vrba
Moc pěkná publikace. Akorát s překladem bych měl malinko problém - jako kdyby překladatel vůbec nebyl z oboru a neznal správné české názvosloví. Například „minimální rozpínavý strom“ je očividně přímým překladem anglického (nevím, jak to mají Poláci, ale asi stejně jako Angličané) „minimum spanning tree“. V teorii grafů je ovšem v češtině běžně používán pojem „minimální kostra“ (kostra grafu je faktor grafu - podgraf na všech vrcholech, který je zároveň stromem). Za další, vím, že pravděpodobně není úplně v hlavní roli překladatele, aby nějakým způsobem doplňoval informace neobsažené v originále, ale myslím si, že není od věci například u numerické integrace (konkrétně u Simpsonovy metody) poznamenat její souvislost s dalšími Newtonovými-Cotesovými metodami apod. Nebo u Lagrangeovy interpolace vhodně zmínit matematické souvislosti s lineární algebrou (izomorfizmy atd.) - čtenáři této knihy to tak dá podstatně více informací a pochopí i hlubší souvislosti. U názvů metod pro nalezení minimální kostry grafu lze také uvést další historické souvislosti - například že původními objeviteli některých algoritmů byli Češi (Kruskalův „hladový“ algoritmus objevil původně Otakar Borůvka, Primův algoritmus objevil původně Vojtěch Jarník). Detailů, které by měly být zrevidovány, jsem našel mnoho. Nebylo by od věci při překladu kontaktovat i odborníky z oboru. Publikace jinak zbytečně ztrácí na kvalitě.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM