EN

Příběh mateřídoušky

Miriam Blahová


Co všechno musíme obětovat, abychom si obhájili lásku?
Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem první poloviny dvacátého století, vyhroceným vztahům mezi Čechy a Poláky i velké lásce, které stála v cestě řada překážek. Zatímco Anna poznává osud vlastní rodiny a historii Jablunkovska, příběh její prababičky Věry vypráví o zdejších poměrech a pokrokových myšlenkách, pro něž neměli sousedé v těžké době pochopení.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 272
EAN 9788026726104
Datum vydání 22.02.2024
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,393
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Miriam Blahová opět vypráví příběh plný emocí ve dvou časových rovinách. Vrací se do obce Horní Lomná a tentokrát zachycuje její vývoj v první polovině dvacátého století. Hlavní hrdinka Věra prožívá nejen společenské a politické změny, ale také milostný příběh. Život v česko-polském pohraničí je plný nástrah. Tím spíše pro ambiciózní ženu, která má na svou dobu velmi pokrokové myšlenky. Ráda by totiž vzdělávala děti, ale sousedé mají o údělu ženy jiné představy. V současné dějové lince hledá v Horní Lomné útočiště její pravnučka Anna. Když se její manželství ocitá v krizi, nachází útěchu v mateřídoušce, která její myšlenky zavede do historie. I když Annu a Věru od sebe dělí celé století, obě hledají svůj úděl a především lásku, kvůli které je potřeba mnohé obětovat.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Jelikož se Anna nepohodla s manželem, vydává se i s malým synem ke své matce, která bydlí v Horní Lomné. Zdědila tu i chalupu po své babičce, a právě tam najde malý pytlík se sušenou mateřídouškou. Díky ní se dostává k historii malé obce, ale hlavně se dozvídá více o své prababičce Věře. Od autorky jsem si vždycky chtěla něco přečíst, ale zatím to nedopadlo. Až konečně Příběh mateřídoušky mě natolik nalákal, že jsem si knihu vybrala ke čtení. Už jen samotná obálka je velmi lákavá a jelikož miluji vše kolem bylinek, tak má volba byla o to jasnější. Hned první stránky s prologem mě zaujaly natolik, že jsem se začetla a pak už jsem knihu nepustila z rukou, dokud jsem nebyla na konci (a to jsem původně chtěla do knihy jen nakouknout). V příběhu se dozvíme spousty důležitých historických momentů z obce Horní Lomné i jejího okolí. Nelehké česko-polské soužití, které způsobilo nejednu šarvátku. Prožijeme zde období první i druhé světové války. Dozvíme se o školství, kdo mohl učit, jaké byly školy i jak je děti navštěvovaly. Je tu skvěle ukázáno postavení žen v tehdejší společnosti, kdy to rozhodně neměly jednoduché, ale díky odhodlání a silné vůli zvládly to, čemu se chtěly věnovat i přes nesouhlasné pohledy mužů. Jsou tu ukázána silná rodinná pouta i síla mateřství, které dělá z ženy bojovnici a donutí ji udělat vše pro to, aby své děti ochránila. Moc se mi v knize líbila právě ta historická linka, je z ní znát, jakou si autorka dala práci, aby zjistila všechna důležitá fakta, která do knihy skvěle zakomponovala. Je to silný příběh, plný emocí, nejednou se mi tlačily slzy do očí a já prožívala Věřin i Annin příběh společně s nimi. Oproti tomu v lince ze současnosti jsem měla problém s hlavní hrdinkou, jejíž některé názory mi úplně neseděly a díky tomu mi její chování často vadilo. Beru to však, že to autorka pojala jako romantický prvek v knize a když vezmu celý příběh jako celek, tak se mi líbil. Na konci knihy zjistíte, jak snadno od autorky získáte bonusové materiály, které jsou zajímavé a po dočtení knihy jsou příjemnou tečkou za celým příběhem. Uvařte si bylinkový čaj a nechte se unést vůní mateřídoušky do míst, kam byste se jinak nepodívali…

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Miriam Blahová

Miriam Blahová

Miriam Blahová se narodila roku 1989 v nejvýchodnější části České republiky, v současné době žije se svou rodinou v Ostravě. Pracuje jako editorka, ráda čte a ještě raději píše. Působila jako copywriterka, uspěla v literární soutěži a přispěla svou novelou do sborníku povídek Letní kraťasy. Od roku 2019 píše romance, které v sobě spojují současnost a historii. Její prvotina Příběh slunečnice se částečně odehrává během druhé světové války. V Příběhu akvamarínu vypráví o dřevařské kolonii na Jablunkovsku v první polovině devatenáctého století. Stejnou lokalitu zachycuje o sto let později také v Příběhu mateřídoušky.
Zobrazit profil autora

Recenze

knihazaknihou.cz - Příběh mateřídoušky

„Máte pocit, že vás přesně tihle lidé obklopují i ve vašem životě, kde dokáží páchat dobro i špatnosti. Lehké vsunutí magického prvku do děje příběh nijak nenarušuje a čtenář ho vnímá jako nezbytné pojítko mezi vyprávěnými liniemi.“
NAPIŠTE NÁM