EN

Berezina

Sylvain Tesson


Dobrodružná cesta přátel z Moskvy do Paříže na motorkách značky Ural se sajdkárou po stopách Napoleonovy armády.
Vezměte čtyři přátele, posaďte je na dvě motorky Ural (se sajdkárou), pošlete je na 2500 kilometrů dlouhou odyseu po nejslavnější ústupové cestě historie, přidejte to, co by někdo mohl považovat za nadměrné množství vodky, a dostanete Berezinu Sylvaina Tessona.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Berezina
Původní jazyk francouzština
Překladatel Tomáš Havel
Počet stran 192
EAN 9788074075391
Datum vydání 09.02.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Garamond
Hmotnost 0,191
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Vezměte pět přátel, posaďte je na motorky Ural, pošlete je na 2500 kilometrů dlouhou odyseu po nejslavnější ústupové cestě historie, přidejte to, co by někdo mohl považovat za nadměrné množství vodky, a dostanete Berezinu Sylvaina Tessona: bujaré a erudované dílo, které vypráví o cestování, historii a kamarádství.

Vše začalo v roce 2012: Sylvain Tesson se rozhodl připomenout dvousté výročí ústupu Napoleonovy Grande Armée po svém. Podniknout s přáteli cestu francouzského vojska v sajdkáře! Ústup z Ruska do Paříže vyvrcholil po ponižující prohře překročením řeky Bereziny, jejíž jméno se od té doby stalo synonymem naprosté katastrofy pro Francouze a národní hrdosti pro Rusy. Dvě stě let po této bitvě se Sylvain Tesson se svými přáteli vydává po stopách Napoleonova ústupu a cestou se zamýšlí nad poučením z historie, významem porážky a realitou současné Evropy. Skvělé čtení pro milovníky historie a pro každého, kdo někdy snil o neobyčejném dobrodružství.

Sylvain Tesson (1972), francouzský spisovatel a dobrodruh, po studiích geopolitiky cestoval a o svých cestách psal knihy, z nichž některé byly zfilmovány (Sám, 180 dní u Bajkalu natočený podle jeho knihy V sibiřských lesích). Na motorce přejel Island, s kamarádem objeli zeměkouli na kole, podnikl pětiměsíční přechod přes Himálaj, v roce 2003 prošel cestu popsanou Slawomirem Rawiczem, který prchal z gulagu u Jakutska do Kalkaty v Indii, aby se přesvědčil, zda je to možné. Až na popsaných 10 dnů bez vody v poušti Gobi se utvrdil v tom, že to možné je.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Sylvain Tesson

Sylvain Tesson

Sylvain Tesson cestuje a o svých cestách píše knížky hluboce se zamýšlející nad lidským životem, historií, vztahem k přírodě a dalšími tématy, která v něm probouzí náročné putování alpskou krajinou, pozorování divokých zvířat nebo třeba zběsilá jízda v sajdkáře zmrzlou východoevropskou krajinou. K cestám ho vybízejí pohnutky velice osobní, jako bylo třeba úmrtí matky a následná snaha vyrovnat se s touto ztrátou, i jiného druhu, například když se pokusil zopakovat strastnou pouť, kterou se údajně z Gulagu zachránil Sławomir Rawicz. V Garamondu již vyšlo: V sibiřských lesích, Sněžný levhart, Berezina a v přípravě je meditační cestopis z Alp Bílo.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM