EN

Po impériu

Esej o rozkladu amerického systému

Emmanuel Todd


Esej o rozpadu amerického systému
Emmanuel Todd na základě rozboru demografického a ekonomického vývoje předpovídá postupný zánik světové dominance USA a snaží se vytvořit vizi alternativního uspořádání světového řádu. Text není přetížen odborným žargonem ani přemírou čísel, naopak v duchu francouzské esejistiky s jazykovou elegancí komentuje snadno srozumitelná fakta. Podobnou metodou v sedmdesátých letech Todd předpověděl rozpad sovětského bloku.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Apres l’empire. Essai sur la décomposition du systeme américain
Počet stran 224
EAN 9788025104958
Datum vydání 15.02.2005
Věk od 15
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,2
Typ Kniha

Americké impérium přestane existovat. Svět je příliš velký, rozdílný a dynamický na to, aby akceptoval převahu jediné mocnosti. Rozbor sil, které přetvářejí planetu, tedy demografických a kulturních, průmyslových a měnových, ideologických a vojenských, nepotvrzuje vizi nezranitelnosti Ameriky. Emmanuel Todd nastiňuje reálný obraz obrovského národa, jehož moc byla nepopíratelná, ale jehož úpadek se zdá být nezvratitelný. Spojené státy byly pro světovou rovnováhu nepostradatelné. Dnes však nemohou udržet vlastní životní úroveň bez pomoci ostatních států.

Amerika se pokouší svou teatrální vojenskou aktivitou namířenou proti nepatrným zemím maskovat svůj odliv. Boj proti terorismu, Iráku a „ose zla“ jsou pouhou záminkou. Protože již nemá sílu kontrolovat hlavní ekonomické a strategické činitele, jakými jsou Evropa a Rusko, Japonsko a Čína, prohraje USA svou poslední hru o ovládnutí světa. Stane se pak pouze jednou z velkých mocností.

O autorovi:

Emmanuel Todd

Narozen roku 1951, historik a politolog. Studoval politologii v Paříži a získal doktorát z historie v Cambridge. Pracuje ve francouzském Národním institutu demografických studií (INED) a zkoumá vzestupy a pády civilizací a kultur v běhu tisíciletí. Žije v Paříži.

Je autorem mnoha publikací, z nichž mezi nejvýznamější patří La chute finale (Konečný pád), v němž v roce 1976 předpověděl „rozpad sovětské sféry“ a L’illusion économique (Ekonomický klam) „esej o stagnaci rozvinutých společností“.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM