EN

Slovník svatých

Světci v historii, umění a lidové představivosti

Fernando Lanzi, Gioia Lanzi


Velkolepá publikace od předních znalců křesťanského umění a církevních dějin
Světci a světice zaujímají v tradici římskokatolické církve nezastupitelné místo. Bohatě ilustrovaná publikace přináší portréty více než sto padesáti postav, přičemž se vedle jejich života, kultu a zázraků věnuje také ikonografii. Fenomén svatých je zde pojat napříč časem: od novozákonních postav přes mučedníky starověké církve, velké postavy středověku a baroka až po moderní dobu. Poznejte osudy patronů a svatých a naučte se je rozeznávat podle atributů – to vše ve velkém formátu a výpravném provedení.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Santi e patroni
Původní jazyk italština
Překladatel Magdalena Žáčková
Počet stran 264
EAN 9788076018570
Datum vydání 09.10.2023
Věk od 18
Formát 215x270 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 1,405
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Světci a světice, postavy požívající úcty a mnohdy spojené s divotvornými schopnostmi a silami, jsou fenoménem mnoha světových náboženství. Kniha Fernanda a Gioii Lanziových se zaměřuje na svaté v tradici římskokatolické církve. Bohatě ilustrovaná kniha přináší portréty více než sto padesáti postav, přičemž vedle jejich života, kultu a zázraků s nimi spojených je pozornost věnována ikonografii. Samostatná část knihy je klíčem k rozeznávání atributů – předmětů, které jsou pro daného světce a světici specifické a podle nichž je také možné je spolehlivě rozeznat. Svatí jsou představeni v širokém záběru od novozákonních postav přes mučedníky starověké církve, velké postavy středověku a baroka až po moderní dobu. České svaté zastupuje kníže Václav, jeden z patronů Evropy svatý Vojtěch a svatý Jan Nepomucký, jehož kult dosáhl světových rozměrů.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Fernando Lanzi

Fernando Lanzi

Fernando Lanzi je členem komise pro sakrální umění a Institutu církevních dějin při boloňské diecézi. Je spoluautorem několika knih věnovaných poutním místům křesťanství (Řím, Santiago de Compostela). Slovník svatých, který byl přeložen do několika světových jazyků, napsal, stejně jako své další knihy, se svou manželkou Gioiou.
Zobrazit profil autora

Gioia Lanzi

Gioia Lanzi

Gioia Lanziová je profesorkou sakrálního umění na Dominikánském semináři v Bologni, který je součástí Papežské univerzity sv. Tomáše Akvinského v Římě. Je spoluautorkou knih o křesťanském umění, poutnictví a tradicích (mj. Jesličky v křesťanské ikonografii). Většinu z nich napsala spolu se svým manželem Fernandem.
Zobrazit profil autora

Recenze

stavitele-katedral.cz - Světci v historii, umění a lidové představivosti – život viděný prostřednictvím atributů

„Slovník svatých je bohatě ilustrován barevnými reprodukcemi i užitečným vizuálním přehledem atributů světců a světic. Poslouží každému, kdo jako laik navštíví muzea a galerie a shání informace o osobách se svatozáří, které objevil na středověkých a barokních obrazech."
NAPIŠTE NÁM