EN

Ostrov tajemství

Patricia Wilsonová


Minulost si vás najde i v ráji. Historická romance z prosluněné Kréty.
Sedmatřicetiletá Angie, která vyrůstala v Londýně, vždycky chtěla poznat tajemstvím opředenou minulost své matky. Krátce před vlastní svatbou se proto vydává do odlehlé krétské vesnice, kde navštíví svou umírající babičku. Stará žena se chce zbavit břemene v podobě pohnuté historie… a tak začíná vyprávět. Před Angie ožívá srdcervoucí obraz nacisty okupované Kréty i příběh nekonečné lásky. Dokážou ženy tří generací společnými silami zacelit rány, které na dlouhé roky potrhaly jejich rodinné vztahy?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Island of Secrets
Původní jazyk angličtina
Překladatel Eva Kadlecová
Počet stran 416
EAN 9788026450948
Datum vydání 15.01.2024
Věk od 18
Formát 145x205 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,568
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Minulost si vás najde i v ráji. Historická romance

z prosluněné Kréty.

Sedmatřicetiletá Angie, která vyrůstala v Londýně, vždycky chtěla poznat tajemstvím opředenou minulost své matky. Krátce před vlastní svatbou se proto vydává do odlehlé krétské vesnice, kde navštíví svou umírající babičku. Stará žena se chce zbavit břemene v podobě pohnuté historie… a tak začíná vyprávět. Před Angie ožívá srdcervoucí obraz nacisty okupované Kréty i příběh nekonečné lásky. Dokážou ženy tří generací společnými silami zacelit rány, které na dlouhé roky potrhaly jejich rodinné vztahy?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Veronika Staníčková
První, čeho si na knize všimnete, je překrásná obálka, která vás možná naláká na trochu jiný příběh, než který se skrývá uvnitř. Nebo ne? Většina románů, které obsahují linku z druhé světové války, si je podobná. Tento je však zasazen do originálního prostředí, místa, kde se zastavil čas a lidé udržují tradice. Díky tomu působí jinak a nezapadne mi mezi desítky jiných knih tohoto žánru. Za toto má kniha opravdu obrovské plus. Zároveň však musím přiznat, že na mě Ostrov tajemství působil, jako by se autorka psala dvě knihy, a nakonec se rozhodla je spojit v jednu. Poměrně syrově popisuje válečné hrůzy, se kterými se prolíná linka ze současnosti. Ta má přesně to, kvůli čemu téměř nečtu současnou romantiku - hlavní hrdinku, která jedná naprosto nepřiměřeně svému věku. Autorka navíc měla na můj vkus až moc velkou snahu čtenáře napínat, což úplně nebylo nutné. Příběh zaujme sám o sobě a není tak potřeba na některé věci poukazovat znovu a znovu. Knize by zkrátka slušelo o pár stránek méně a možná i zvolit vhodnější velikost písma. Ač chápu, že už nyní má kniha přes 400 stran, rozhodně bych ocenila větší písmo, protože tohle zvolené se mi v pozdních hodinách opravdu špatně četlo. A to, že text není zarovnaný do bloku, odvádělo moji pozornost od příběhu po celou dobu. Jak už to u historických románů bývá, zvláštní přidanou hodnotu pro mě měla poznámka autorky na konci knihy, která mi více přiblížila historické souvislosti a vysvětlila, proč autorka tuhle knihu napsala. Podtrženo sečteno - knihu doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět něco více o historii Kréty. Ostrov tajemství se sice kvůli výše uvedeným výtkám nezařadí k mým nejoblíbenějším románům, rozhodně však má čtenáři co předat.
Příkaská Blanka
Hlavní hrdinka Angie se bude vdávat a ráda by pozvala na svatbu svou rodinu o kterou nikdy neviděla. Ví jen to, že žijí na Krétě. Jenže její matka nechce o Krétě ani slyšet! Angie trápí otázky, co se v minulosti stalo? Proč matka uprchla do Anglie a za Krétou takříkajíc zavřela dveře? Chce nalézt odpovědi a tak jedná na vlastní pěst a prchne na Krétu. Touží poznat své příbuzné, touží po tom, aby rodina byla opět spolu. Na Krétě nalezne své příbuzné, navštíví svou babičku a dědečka, aby konečně odhalila pravdu. Babička Marie začne vyprávět příběh, který začíná v roce 1943, kdy ostrov okupovali nacisté. Jak musela doslova bojovat o holý život, o přežití svých malých dětí. Postupně jak Marie vypráví propojuje se příběh až do doby, kdy došlo k událostem Popyina útěku. Angie odhaluje tajemství skrytá desítky let, ale bude je chtít slyšet?! 🇬🇷 V knize se střídají dvě časově roviny, což příběhu dává dynamiku. Osoby a události té doby jsou dobře vykreslené, linka z minulosti vás chytne za srdce, co všechno obyvatelé museli snést a prožívat💔 Vůbec jsem netušila, co se na Krétě za druhé světové války stalo😞 Mile mě překvapil doslov ve kterém autorka vysvětluje čím se inspirovala a jak ji napadlo napsat tento příběh. Dvě třetiny knihy byly opravdu skvělé, užívala jsem si čtení, ale bohužel konec byl na mě moc překombinovaný a celému příběhu dost uškodil. Hodnocení 3,5⭐ ? Chtěli byste znát pravdu, která může vše zničit?

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Patricia Wilsonová

Patricia Wilsonová

Anglická spisovatelka, rodačka z Liverpoolu, která si natolik zamilovala Středomoří, že se před více než čtvrtstoletím rozhodla ukončit své podnikání a přestěhovala se na Krétu. Zde zrekonstruovala zchátralý venkovský dům a propadla kouzlu řecké kultury, historie a kuchyně. Dnes žije a píše na Rhodu. Obdivuje dějiny řeckých ostrovů – k sepsání románu Ostrov tajemství, v němž se vrací i k tématu nacistické okupace Řecka, ji přivedla náhoda: na své zahradě vykopala zrezivělý kulomet z druhé světové války. Od místních obyvatel se pak dozvěděla o pohnuté historii místa za okupace, což jí posloužilo jako námět právě pro její první román. Dnes Patricia žije na Rhodu a pokračuje v psaní historicko-romantických fresek (aktuálně již vydala 7 románů), které jí přinesly literární věhlas.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM