EN

Metličky

Jan Skácel


Básnická sbírka Jana Skácela z roku 1968
Další sbírka moravského básníka 2. poloviny 20. století, který oslovuje i dnešní čtenáře poezie, V Metličkách, stejně jako v předchozí Smuténce, upouští Skácel od volného verše, který v jeho díle převládá, a volí tradiční strofickou a veršovou formu. Básněmi charakteristickými úsporným výrazem a působivou atmosférou proniká vědomí hluboké mravnosti a až existenciální úzkost.

Detailní informace

Žánr poezie
Jazyk čeština
Počet stran 72
EAN 9788076016705
Datum vydání 18.07.2022
Věk od 15
Formát 106x146 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Verše
Hmotnost 0,118
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Jan Skácel (1922–1989) básník, redaktor brněnského deníku Rovnost, šéfredaktor časopisu Host do domu a překladatel, se znovu připomíná, a to sbírkou Metličky z roku 1968. V této sbírce, stejně jako v předchozí Smuténce, upouští od volného verše, který v jeho díle převládá, a volí tradiční strofickou a veršovou formu. Básněmi charakteristickými úsporným výrazem a působivou atmosférou proniká vědomí hluboké mravnosti a až existenciální úzkost.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Skácel

Jan Skácel

Jan Skácel (1922–1989), lyrický básník dotýkající se v citlivých verších peříček ptáků a smutku studánek stejně jako nitra člověka či tajemné hloubky vesmíru, nezapomněl ve své tvorbě ani na dětské čtenáře. Za války byl totálně nasazen, po vystudování filozofie pracoval v médiích, po roce 1969 však nesměl publikovat a přešel k samizdatu a exilové literatuře. Od roku 1981 opět omezeně publikoval, sametové revoluce se však nedožil. V jeho díle se promítal silný vztah k Moravě a témata dotýkající se morálky. Oceňován byl na sklonku života v zahraničí a po smrti také doma.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM