EN

Hodina mezi psem a vlkem

Jan Skácel


Skácelovy básně ze 60. let, z nichž některé zhudebnil Hradišťan
Moravský básník Jan Skácel se svým dílem zapsal do srdcí čtenářů. Básnická sbírka Hodina mezi psem a vlkem pochází z 60. let, stejně jako Smuténka či Metličky. Po vydání těchto děl byl básník zahnán do politického ústraní. Za své dílo byl oceněn až po roce 1989.

Detailní informace

Žánr poezie
Ilustrátor Helena Konstantinová
Jazyk čeština
Počet stran 64
EAN 9788076016590
Datum vydání 18.07.2022
Věk od 15
Formát 106x146 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Verše
Hmotnost 0,107
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Básnická sbírka Hodina mezi psem a vlkem obsahuje Skácelovy básně ze 60. let 20. století, stejně jako Smuténka či Metličky. Je rozdělená na dvě části – Pauzy a Hvězdný prak. K nejznámější básním patří ty, které zhudebnil Hradišťan.

Jan Skácel se narodil v roce 1922 v moravských Vnorovech. Ve válce byl nuceně nasazený, poté vystudoval FF MU a pracoval jako kulturní redaktor v Rovnosti, v českém rozhlase a v revue Host do domu. V 60. letech mu vyšlo několik básnických sbírek, ale od roku 1969 patřil jako šéfredaktor Hostu k zakázaným autorům. Vydával v samizdatu, až od roku 1981 mohly jeho sbírky zase vycházet, i když omezeně. Další básně vyšly v exilu nebo posmrtně (zemřel v roce 1989). Mimo básní psal i fejetony, psal básně i pohádky pro děti a překládal divadelní hry. V zahraničí byl několikrát oceněný (Petrarkova cena, cena Vilenica 89). Ani u nás na něho lidé jen tak nezapoměli, i když oficiálního uznání se za života nedočkal. Dnes je po něm pojmenovaná cena, kterou uděluje Obec moravskoslezských spisovatelů, ulice v brněnských Žabovřeskách (od února 1990) a jeho verše jsou na velké kašně na náměstí Svobody v Brně.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Skácel

Jan Skácel

Jan Skácel (1922–1989), lyrický básník dotýkající se v citlivých verších peříček ptáků a smutku studánek stejně jako nitra člověka či tajemné hloubky vesmíru, nezapomněl ve své tvorbě ani na dětské čtenáře. Za války byl totálně nasazen, po vystudování filozofie pracoval v médiích, po roce 1969 však nesměl publikovat a přešel k samizdatu a exilové literatuře. Od roku 1981 opět omezeně publikoval, sametové revoluce se však nedožil. V jeho díle se promítal silný vztah k Moravě a témata dotýkající se morálky. Oceňován byl na sklonku života v zahraničí a po smrti také doma.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM