EN

Nalezení

Jiří Březina


Minulost se vrací bez varování. Pátý případ Tomáše Volfa.
V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Číslo dílu 5
Jazyk čeština
Počet stran 256
EAN 9788026723301
Datum vydání 15.09.2022
Věk od 18
Formát 125x205 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,362
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Dvojnásobný držitel ceny za nejlepší českou detektivku Jiří Březina se v pátém případu Tomáše Volfa vydává do minulosti, která souvisí se současným případem nejen místem činu. Autor odhaluje dospívání hlavního hrdiny, které ovlivnilo jeho pohled na svět a přimělo ho k zásadnímu rozhodnutí.

Tomáš Volf se opět setkává s Evou Černou, kterou přivede pátrání po pohřešované Elišce do jeho rodiště. Dívka způsobila tragédii, utekla a vše nasvědčuje tomu, že si chce ublížit. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží a současnost až nepříjemně připomíná patnáct let staré události.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Další tituly z řady "Detektiv Volf"

Audio

Hodnocení čtenářů

Kateřina Brynychová
Po knize Deset malých černoušků od Agathy Christie jsem už po detektivce sahat nechtěla. Jednou se namlsáte a nemáte potřebu si tu chuť kazit. Jenže to jsem ještě neznala příběhy Jiřího Březiny. Tomáš Volf plánuje dovolenou. Navštívit rodiče, pobýt na chatě, užít si par dní klidu. Jenže pak mu zavolá bývalá kolegyně Eva Černá, která hodlá v místě jeho původního bydliště vyšetřovat zmizení mladé dívky. Tahle dvojka má za sebou už nejeden případ. Jenže já z toho neznala vůbec nic. Bylo to perfektní! Dvě dějový linky, krátký a čtivý kapitoly, sympatičtí vyšetřovatelé. Bylo to věrohodný, nepřekombinovaný a napínavý. Rozumějte - já tu knížku jeden den začala číst a druhý ji dočetla. Tváře mi hořely, zamykala jsem se s ní, kde se dalo, jen abych mohla aspoň chvíli číst. Takže JO, takhle dobrý to prostě bylo! A proto hodnotím plným počtem hvězd a rozhodně doporučuji!
Tereza Formánková
Jak to, že jsem od Jiřího Březiny doteď nic nečetla? Velká chyba! Navíc, autor pochází z mých milovaných Budějc. O důvod víc doplnit si četbu jeho série s vyšetřovatelem Tomášem Volfem. Začala jsem tedy od konce - pátým dílem série s názvem Nalezení, kniha vychází 15. 9. 2022. Nutno říct, že neznalost předchozích dílů ze série vůbec nevadí, autor tu a tam odkáže na minulé případy, ale pro dokreslení mi to stačilo, protože jsem se stejně nemohla odtrhnout od aktuálního případu. Ztratila se náctiletá Eliška. Měla hlídat svého mladšího brášku, avšak malý chlapec je záhy nalezen mrtev a jeho sestra se vypařila. Vypadá to na tragickou sourozeneckou rvačku, ale čím více se noříme do případu, vyplouvají na povrch i velmi staré skutečnosti, jejichž účastníkem byl kdysi shodou okolností tehdy dospívající Tomáš Volf. A možná proto se pak stal tím, kým je nyní. Co se stalo tehdy v létě před 15 lety? Na co se teď již dospělý Tomáš Volf snažil celá léta zapomenout? Vyšetřovatel Tomáš Volf se i přesto, že má dovolenou a chtěl odpočívat, zapojuje do pátrání po Elišce, jejíž zmizení se událo blízko jeho rodného města. A právě Tomášovy vzpomínky na ono osudné léto, kdy byl ještě kluk, jsou velmi důležitým pojítkem pro nalezení Elišky. Musím velmi pochválit styl autorova psaní a propracovanost děje. Sledujeme vyprávění v současnosti, které se smysluplně prolíná s případem odehrávajícím se kdysi dávno. Moc se mi líbilo sledovat neúnavnou operativu vyšetřovatelů, vždycky mě baví nahlédnout tak trochu pod pokličku policejní práce. Zápletka knihy je originální a vyprávění i prostředí jsou tak autentické, že čtenáře vtahuje do dění. U mě se tedy tento pocit dostavil a jsem za to autorovi vděčná a rozhodně si nenechám ujít už žádnou jeho knihu!

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jiří Březina

Jiří Březina

Českobudějovický rodák patří mezi nejvýraznější české detektivkáře. Už za svůj debut Na kopci získal v roce 2014 Cenu Jiřího Marka za nejlepší český detektivní román. Kniha vyšla po deseti letech v upravené reedici. Březina svůj úspěch zopakoval v roce 2020 se Vzplanutím z detektivní série s policistou Tomášem Volfem, která dále zahrnuje knihy Promlčení, Polednice, Mizení a Nalezení. Je také autorem příběhu pro děti Noční slunce a knihy Labuť a lovec, ve které spojuje svou lásku k pravěku, mýtům a přírodě. Porotci, recenzenti i čtenáři u Jiřího Březiny oceňují zejména originální zápletky, autentičnost vyprávění i obratnou hru se čtenářskými očekáváními, která často vyústí v nečekané zvraty. Jeho knihy byly přeloženy také do polštiny. Volný čas tráví nejradši v přírodě, kde chodí, běhá, táboří nebo jezdí na kole.
Zobrazit profil autora

Recenze

vaseliteratura.cz - Nalezení

...„Kniha Jiřího Březiny Nalezení je velmi zdařilá detektivka, která se nerozptyluje nepodstatnými vedlejšími liniemi, popisnými či filosofujícími pasážemi, které by text nafukovaly. Zachovává všechno dobré z klasické české detektivky, zároveň se ale snaží přiblížit práci policie realitě.“...

iliteratura.cz - Nalezení

...„Nalezení je i díky tomu sice nepříliš dlouhá a prokombinovaná, ale zato sevřená, čtivá detektivka s fungující zápletkou, jedna z autorových nejlepších knih a možná také jedna z nejlepších detektivek, jaké zatím letos čeští autoři publikovali.“...

kniznidira.cz - Nalezení

...„Jiří Březina a jeho dílo jsou důkazem, že i na českém pozadí s českými vyšetřovateli bez vychytávek úžasně dokonalé FBI či nějakých superschopností se dá vytvořit hodnotné dílo hodné obdivu. Hrdinové mohou být naši sousedé stejně jako oběti brutálních činů! Ty se nemusí do detailů vypisovat, aby měla kniha odpich a zvýšila vám krevní tlak napětím, které vyvrcholení příběhu nutně doprovází.“...
NAPIŠTE NÁM