EN

Vypadni z mýho života!

Marta Davouze


Známá autorka se v knize s odstupem vrací k událostem, které ji přiměly učinit zásadní životní rozhodnutí a ukončit v pozdním věku několik desetiletí trvající manželství. Mistrná líčení každodennosti v době normalizace, sarkastický přístup k listopadové revoluci i vlastní příběh lásky, přátelství a zrady jako by tvořily pouhou kulisu. Přes veškerou upřímnost zůstává podstatná snaha o překonání lidské osamělosti, o nalezení smyslu životní pouti.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Vypadni z mýho života!
Počet stran 264
EAN 9788020438454
Datum vydání 06.10.2015
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,428
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Autobiografický román vychází ze stejnojmenné novely, která byla vydána v roce 2004. Ačkoli základní linie milostných vztahů a letitých manželských sporů zůstala zachována, s odstupem času má zcela jiné zabarvení a nehraje nejdůležitější roli. Vlastní příběh – místy smutný, místy humorný – autorka proplétá příběhy lidí ze svého okolí, blízkých, i těch, kterým se v životě nebylo možné vyhnout. Kromě závěrečné kapitoly se děj románu odehrává v Praze. Začíná v padesátých letech a pokračuje autentickými zážitky z tísnivé doby normalizace. Ani Listopad 89 však autorce nepřinesl mnoho dobrého. Její manžel, ředitel TV Nova, se pustil do sporu s americkým magnátem Lauderem, a ona musela čelit vpádům policistů a exekutorů jak doma, tak v Bretani. Teprve odvaha v pozdním věku se rozvést a znovu se ve Francii provdat přispěla k naplnění jejích romantických snů o harmonickém manželství.

Kniha byla nominována na cenu Český bestseller za rok 2015 v kategorii Biografie.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Marta Davouze

Marta Davouze

Marta Davouze, dříve Železná (12. 5.1945 Praha – 4. 7. 2018 Manoir De Langourian, Bretaň, Francie) byla česká nakladatelka, publicistka a spisovatelka. Vystudovala FF UK, působila jako knihovnice a nakladatelská redaktorka. Po převratu 1989 založila v Praze Společnost Franze Kafky, kde vydala mimo jiné kompletní Spisy Karla Poláčka a poprvé úplné Dílo Franze Kafky v češtině. Je považována za inspirátorku projekt pomníku Franzi Kafkovi a mezinárodní literární Cenu Franze Kafky. Později ve francouzském Erquy pořádala Ceny Jana Zrzavého na podporu mladých výtvarníků. Napsala řadu fejetonů a knih.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM