EN

Testy a dotazníky

Aleš Bartoš, Mioslava Raisová


Ojedinělá odborná kniha s integrujícím pohledem neurologa a psycholožky systematicky představuje metody, které umožní správnou a včasnou diagnostiku Alzheimerovy nemoci a dalších onemocnění mozku ve stáří. Je průvodcem nejběžnějšími krátkými testy, komplexními psychodiagnostickými metodami, dotazníky nálady a soběstačnosti.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 184
EAN 9788020454904
Datum vydání 01.11.2019
Věk od 15
Formát 224x302 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Edice Aeskulap
Hmotnost 0,632
Typ Kniha
Vazba publikace vázané spirálou

Ojedinělá odborná kniha s integrujícím pohledem neurologa a psycholožky systematicky představuje metody, které umožní správnou a včasnou diagnostiku Alzheimerovy nemoci a dalších onemocnění mozku ve stáří. Je průvodcem nejběžnějšími krátkými testy, komplexními psychodiagnostickými metodami, dotazníky nálady a soběstačnosti. Nabízí praktické postupy a vlastní zkušenosti doplněné konkrétními příklady a kvízy prověřujícími znalosti o metodách.

Nejdříve jsou vysvětleny klíčové pojmy, následuje oddíl věnovaný nejčastější demenci – Alzheimerově nemoci, u níž se nové poznatky o časných projevech promítly rovnou do několika diagnostických kritérií. Po seznámení s principy psychometrie a zásadami správného testování představují autoři jednotlivé kognitivní testy podle jednotného schématu. Jako hlavní kritérium pro třídění metod zvolili časové hledisko a dále členění podle kognitivních funkcí. Přednost dali testům s tradicí v českém prostředí, se kterými mají vlastní zkušenosti nebo jsou jednoduché na provedení a skórování. Zařazeno je i několik dotazníků ke zjištění deprese a k posouzení soběstačnosti, a to především od pečovatelů.

Jak pro testy, tak pro dotazníky jsou zveřejněny normativní tabulky na rozsáhlých souborech českých starších osob a pacientů a hraniční skóre zjištěná přímo v českém prostředí. Druhé vydání je obohaceno o unikátní a inovativní původní české testy ALBA a POBAV a upřesňuje některé poznatky u testů MoCA a MMSE. Publikace odkazuje na instruktážní videa, jak správně provádět a vyhodnocovat vybrané testy, představuje záznamové archy vybraných testů. Obojí je volně dostupné na www.nudz.cz/adcentrum. V závěru knihy čtenář nalezne vyřešení úvodního rébusu s komentářem a dalšími výsledky a informacemi o průběhu onemocnění.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM