EN

Kontroverze současné medicíny

Petr Bartůněk


Kniha se zaměřuje na aktuální kontroverzní etické otázky medicíny. Pojednává nejen obecný historický kontext v medicíně, ale též pohled na kontroverze jako trvalou součást života, jako domácí porody, čínskou medicínu, homeopatii či problematiku náhradní matky a umírněného pití alkoholu. Dále zde významní odborníci zde přibližují kontroverzní otázky svého oboru. Probírají se i dilemata zachování lékařské mlčenlivosti či péče o umírající, či výzkumná - otázky klonování nebo využití halucinogenů.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 326
EAN 9788020443601
Datum vydání 07.03.2017
Věk od 18
Formát 172x242 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,733
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Monografie Kontroverze v současné medicíně se zaměřuje na aktuální kontroverzní etické otázky medicíny. V první části, do které je zařazena i kapitola o evidence based medicine jako jedné z velkých kontroverzí současné medicíny, je pojednán nejen obecný historický kontext kontroverzí v medicíně, ale též pohled na kontroverze jako na trvalou součást života. Do návazné části, Kontroverze v diskusi, pak autoři vybrali konkrétní témata, která v současnosti ve společenském diskurzu rezonují - domácí porody, čínskou medicínu, homeopatii či problematiku náhradní matky a umírněného pití alkoholu. Další část knihy se zabývá kontroverzemi oborovými - významní odborníci v chirurgii, primární péči, psychiatrii či sexuologii zde přibližují kontroverzní otázky svého oboru. V poslední části věnované dílčím speciálním tématům jsou probírána témata souvisejíc í s klinickou praxí, například dilemata zachování lékařské mlčenlivosti či péče o umírající, či s výzkumem - otázky klonování nebo využití halucinogenů.

V knize prezentují své názory na příslušné téma přední odborníci z různých oblastí - historie medicíny, etiky, genetiky, sexuologie, diabetologie, gerontopsychiatrie a dalších. U kapitol, kde je to zapotřebí, je vždy uveden názor právníka. Kniha přispěje nejen odborníků a studentům, ale i široké veřejnosti k objasnění etických otázek, které si v dnešní době medicína klade.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM