EN

Jiří Kristián Lobkowicz: Aristokrat s duší závodníka

Aristokrat s duší závodníka

Miloš Hořejš


Seriál závodů mistrovství světa vozů formule 1 poutá ročně pozornost miliónů fanoušků automobilového sportu. Jejich neméně oblíbeným předchůdcem byly mezinárodní závody kategorie Grand Prix, které se jezdily na několika tratích v Evropě. Například AVUS v Berlíně. Roku 1932 hostila i mladého závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze, příslušníka prastarého českého šlechtického rodu. Stala se mu osudnou. Kniha se snaží přiblížit nejen životní osudy této závodní „celebrity“.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 296
EAN 9788020436948
Datum vydání 10.02.2015
Věk od 15
Formát 168x240 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,966
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Seriál závodů mistrovství světa vozů formule 1 poutá ročně pozornost miliónů

fanoušků automobilového sportu. Jejich neméně oblíbeným předchůdcem

byly ve dvacátých a třicátých letech 20. století mezinárodní závody kategorie

Grand Prix, které se jezdily na několika věhlasných tratích v Evropě. Mezi

nimi figurovala i závodní dráha AVUS v Berlíně, trať, která se ve své době stala synonymem závodního motoristického, především automobilového sportu. Dne 22. května roku 1932 hostila i mladého závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze, příslušníka prastarého českého šlechtického rodu. Stala se mu osudnou a smrtí na závodišti skončila jedna slibně se vyvíjející závodnická kariéra.

Kniha, kterou držíte v ruce, se snaží přiblížit nejen životní osudy této závodní „celebrity“, ale i podněty, které vedly mladého muže z aristokratického prostředí k účasti v tak krajně nebezpečné sportovní disciplíně. Přiblíženy jsou i životní příběhy jeho blízkých rodinných příslušníků či závodnických souputníků z aristokratických rodin, jejichž osudy byly v lecčems podobné. Odkrývají se nám tak dosud neznámé kapitoly volnočasového života šlechty, osobité sociokulturní skupiny, která sice ztratila v posledních desetiletích 19. století a zejména v prvních desetiletích 20. století mnoho ze své výlučnosti, zůstával jí však i v době první republiky jakýsi nimbus výjimečnosti, který se plně zračí i v pohledu širší veřejnosti na osobu Jiřího Kristiána Lobkowicze.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM