EN

Charlotta: Žena T. G. M.

Žena T.G.M.

Lenka Slívová


Jaká byla? Charlotta byla ženou mnoha paradoxů. Byla světice i rebelka, myslitelka i příliš hodná máma. Snažila se v sobě spojit nespojitelné, zvládnout nároky dvou světů, světa konzervativního a světa moderního. Knížka se soustřeďuje především na méně známé příběhy z Charlottina života a na nejvýraznější aspekty její osobnosti.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr osobnosti
Jazyk čeština
Původní název Charlotta, žena T. G. M.
Počet stran 296
EAN 9788020450234
Datum vydání 29.10.2018
Věk od 15
Formát 160x240 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,782
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Masarykovi byli moderní pár. Oba byli velcí idealisté, přemýšliví, kosmopolitní. Rebelovali v oblasti náboženství, manželství i výchovy dětí. Ne všechno ale tehdejší společnost dokázala přijmout.

T. G. Masaryk se uměl povznést nad malost poměrů a směřovat výše, proto si prozíravě vybral ženu, která pro něj představovala neustálou výzvu i  inspiraci. Ztělesňovala také jinou kulturu, ukazovala mu možnosti nového sociál- ního uspořádání. Především však byla jeho věrnou oporou a pomocnicí. To Charlotta mu v zásadních chvílích, kdy chtěl emigrovat z Čech do ciziny, jasně řekla: „Ty musíš zůstat! Tvé místo je tady!“

Jaká byla? Charlotta byla ženou mnoha paradoxů. Byla světice i rebelka, myslitelka i příliš hodná máma. Snažila se v sobě spojit nespojitelné, zvládnout nároky dvou světů, světa konzervativního a světa moderního. Tříštila se v aktivitách pro své čtyři děti a z posledních sil pomáhala Tomáši Garrigue Masarykovi v mnoha jeho činnostech. Na vlastní zájmy jí příliš energie nezbývalo, přesto si však našla čas i pro sociální práci a práci v ženském hnutí.

Knížka se soustřeďuje především na méně známé příběhy z Charlottina života a na nejvýraznější aspekty její osobnosti.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM