EN

Češi ve wehrmachtu

František Emmert


Česká historiografie dlouho zcela opomíjela či dokonce zamlčovala fakt, že tisíce českých mužů musely za 2. světové války proti své vůli nedobrovolně sloužit v německé armádě. Přelomovou prací na tomto poli se stala kniha známého autora literatury faktu Františka Emmerta Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005 a okamžitě se stala bestsellerem. Mladá fronta nyní přináší již třetí, revidované a rozšířené vydání.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Češi ve wehrmachtu
Počet stran 224
EAN 9788020450449
Datum vydání 03.12.2018
Věk od 15
Formát 165x245 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Česká historiografie dlouho zcela opomíjela či dokonce zamlčovala fakt, že tisíce českých mužů musely za 2. světové války proti své vůli nedobrovolně sloužit v německé armádě. Přelomovou prací na tomto poli se stala kniha známého autora literatury faktu Františka Emmerta Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005 a okamžitě se stala bestsellerem. Mladá fronta nyní přináší již třetí, revidované a rozšířené vydání.

Další generace čtenářů se tak může seznámit se strhujícími příběhy Čechů, kteří svoji národnost nikdy nezapřeli a nesympatizovali s nacismem – a přesto museli za 2. světové války nastoupit službu v německé branné moci. Měli totiž tu smůlu, že se narodili na Hlučínsku nebo na Těšínsku, tedy ve dvou specifických regionech ve Slezsku, a okupační úřady je v duchu nacistické ideologie považovaly „papírově“ za Němce.

Tito muži prožívali osudy běžných německých vojáků v  letech 1939–1945: tvrdý výcvik, účast v boji, válečné útrapy, strach z protivníka, zajetí. Jen některým z nich se později podařilo dezertovat k československé zahraniční armádě. Tisíce Čechů v uniformách wehrmachtu padly nebo se nevrátily ze zajetí, zejména sovětského. Většinu z přeživších po válce čekal dlouhý, strastiplný a zpočátku i značně nejistý návrat do vlasti. A nakonec oficiální zapomnění, trvající 60 let…

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
František Emmert

František Emmert

František Emmert je uznávaný a oceňovaný autor literatury faktu. Ve svém díle se věnuje především českým dějinám dvacátého století. Některé jeho tituly byly vydány opakovaně nebo přeloženy do cizích jazyků. Uvedl se beletrizovaným souborem příběhů Češi ve wehrmachtu. Mezi jeho nejúspěšnější tituly patří Rok 1968 v Československu, Sametová revoluce či Václav Havel. V roce 2009 získal prestižní hlavní cenu E. E. Kische za knihu Osudové osmičky v našich dějinách. Žije v Brně, je ženatý a má dvě děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM