EN

Bronchiální hyperreaktivita a její souvislosti

Petr Čáp


Bronchiální hyperreaktivita (BHR) je významnou a nedílnou součástí astmatu. Není však výhradně vázána na astma a vyskytuje se i u jiných respiračních chorob. Nejde jen o patofyziologický fenomén v teoretickém smyslu slova, ale též o praktický rys, který lze testovat. BHR má řadu aspektů a tudíž i úhlů pohledu. Proto se nad touto problematikou sešel tým zkušených lékařů, aby sepsal poznatky z různých oborových pohledů a nabídl tak komplexní materiál klinikům.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 192
EAN 9788020444950
Datum vydání 01.12.2017
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Edice Aeskulap
Hmotnost 0,372
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Bronchiální hyperreaktivita (BHR) je významnou a nedílnou součástí astmatu. Není však výhradně vázána na astma a vyskytuje se i u jiných respiračních chorob. Nejde však jen o patofyziologický fenomén v teoretickém smyslu slova, ale též o praktický rys, který lze testovat a takto usměrnit diferenciálně diagnostické úvahy nebo monitorovat dlouhodobý průběh onemocnění astmatem při již stanovené diagnóze.

BHR má řadu aspektů a tudíž i úhlů pohledu. Ten může být patofyziologický, pneumologický respektive alergologicko- imunologický a také pediatrický. Proto se nad touto problematikou sešel mezioborový tým velmi zkušených lékařů, aby sepsal poznatky z různých oborových pohledů a nabídl tak komplexní materiál klinikům, ať už specialistům (ALG, PNE), praktikům, internistům, pediatrům, lékařům ORL apod.

U astmatu se stále zdůrazňuje v duchu recentního paradigmatu zvláštní druh neinfekčního zánětu. Nicméně BHR je důležitou součástí astmatu a není jen předmětem vyšetřování provokačními přímými a nepřímými testy, ale figuruje v řadě recentních publikacích mnoha světových odborníků stále více i jako terapeutický cíl. Má-li být BHR cíleně léčena, musí být zákonitě vyšetřována.

V publikaci nalezneme teorii i metodické stránky přímých i nepřímých provokačních testů metacholinem, manitolem či během i souvislosti imunopatologické, jisté zvláštnosti u dětí apod. Úvodu se ujal jeden z nestorů oboru pneumologie v ČR, profesor Vondra, který je spoluautorem metodického listu o provokačních testech v ČR z 80. let, ale také autorem disertace na téma BHR již z r.1985! Ambicí kolektivu autorů je předložit zájemcům ucelený pohled na BHR ve snaze zdůraznit užitečnost a praktičnost provádění provokačních testů u dětí i dospělých a mimo jiné tak uchránit i řadu pacientů např. od neodůvodněné terapie inhalačními kortikosteroidy. Autoři tak nabídli letité zkušenosti v dané oblasti a předkládají užitečnou publikaci pro klinickou praxi.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM