EN

Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

Lukáš Csicsely


Jak se šibal do světa vydal
Dandymu, flanérovi a estétovi Janu Hugovi hvězdy nepřály, když ho osud mylně vyvrhnul v české vesnici, která si zakládá na pracovitosti a tradicích spíše konzumních a materiálních. Duševně tedy musí růst svépomocí a místním i rodině navzdory. Jednoho dne zaslechne kouzelný zpěv a rázem je mu jasné, že jeho život už nebude stejný. Mimo pěstění ducha má jeho život nyní nový cíl: darovat své srdce nádherné Zpěvance.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr román
Ilustrátor Ilona Polanski
Jazyk čeština
Počet stran 344
EAN 9788076013469
Datum vydání 12.10.2020
Věk od 18
Formát 116x164 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Tvář
Hmotnost 0,348
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Hugo se narodil v Hlučinách, v živém skanzenu, který se proslavil produkcí přírodního borůvkového jogurtu. Hugo se však s disciplínou místních neztotožňuje: on totiž tuze nerad pracuje. To ho vhání do neustálých eskapád a průšvihů, za které ho otec tahá za ucho, až mu ho jednou utrhne. Od té doby se Hugo cítí nedostatečný, fyzické vady dohání pílí ducha. V knihách objeví své budoucí povolání: elegána a kunsthistorika. V Hlučinách mu ovšem schází umění, Hugo si tedy musí vydělat na cestu do světa, a tak se pěkně po tournierovsku ujme sbírání šrotu.

Nejkrásnější pohřeb Jana Huga je moderní verzí pikareskního románu. Nabízí groteskní romanci odehrávající se v karnevalovém světě venkovského prostředí a objevuje, jak moc do ní nezapadá, ale i patří estét a ňouma Jan Hugo.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Lukáš Csicsely

Lukáš Csicsely

Lukáš Csicsely (* 1989 v Českých Budějovicích) vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU a estetiku a filmovou vědu na FF UK. Od roku 2016 učí scenáristiku na SPŠ Panská. Podílel se na scénáři řady krátkých filmů, na filmové eseji o současné elektronické hudbě Sound is Innocent (rež. Johana Ožvold) nebo dokumentu o Bohuslavu Martinů pro ČT. Debutoval novelou Svátek (2016) a spolupracoval na mnoha ilustrovaných knihách pro děti, např. Oskare, plav!, Pan Bartoš, listonoš či Čmuk. Pro ČRo vytvořil do pořadu Hajaja pohádky Metamorfórky (2018) či povídku pro Vltavu Strašák první noci (2019) a také na třicet her z české historie v rámci projektu Česká kronika.
Zobrazit profil autora

Recenze

Literarni.cz - Nevšední literární úkaz

„Poslední pohřeb Jana Huga je na poli současné české prózy nevšedním úkazem oživujícím dříve tak slavnou tradici českého humoristického románu."

Čro Vltava - Moderní variace na pikareskní román

„Humorná, ale trochu rozvleklá anabáze zamilovaného dandyho. Lukáš Csicsely napsal druhou prózu pro dospělé čtenáře."

iliteratura.cz - Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

„Oblíbený autor knih pro děti Lukáš Csicsely publikoval druhou knihu určenou dospělým čtenářům. Nejkrásnější pohřeb Jana Huga stejně jako Csicselyovy dětské knihy srší nápady, a představuje tak typ literatury, který je na poli české prózy v posledních letech vzácný.“

idnes.cz - Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

„Lukáši Csicselymu před pár týdny vyšla kniha Nejkrásnější pohřeb Jana Huga. Pojednává o příběhu chlapce na malém městě, který se chce prosadit ve světě."
NAPIŠTE NÁM