EN

Švadleny z Osvětimi

Pravdivý příběh žen, které šily, aby přežily.

Lucy Adlington


Skutečný příběh žen, které šily šaty pro nacistickou smetánku
Na pozadí holokaustu, nacistického vykořisťování a módního průmyslu za války nabízí historička Lucy Adlington pohled na životy pětadvaceti převážně židovských vězeňkyň z Osvětimi. Ty měly jediný úkol: šít šaty pro ženy vysoce postavených nacistů v salonu založeném manželkou Rudolfa Hösse. Autorka čerpá mimo jiné ze svých rozhovorů s jednou ze švadlen a neopomíná zdůraznit lásku a přátelství, které ženám pomohly přežít a sehrát roli v táborovém odboji.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název The Dressmakers of Auschwitz: The True Story of the Women Who Sewed to Survive
Původní jazyk angličtina
Překladatel Dana Chodilová
Počet stran 400
EAN 9788074985836
Datum vydání 23.05.2022
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Domino
Hmotnost 0,594
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Na pozadí holokaustu, nacistického vykořisťování a módního průmyslu za války nabízí historička Lucy Adlington pohled na životy pětadvaceti převážně židovských vězeňkyň z Osvětimi. Ty byly vybrány do módního salonu založeného Hedwig Hössovou, manželkou velitele Osvětimi Rudolfa Hösse. Zde měly švadleny jediný úkol: navrhovat, stříhat a šít krásné šaty pro ženy vysoce postavených nacistů. Doufaly, že právě tato práce je ochrání před plynovými komorami.

Autorka v knize čerpá z nejrůznějších zdrojů, mimo jiné také ze svých rozhovorů s jednou ze švadlen. Neopomíná zdůraznit lásku a přátelství, které ženám pomohly nejen přežít, ale také sehrát roli v táborovém odboji. Skrze zážitky a zkušenosti švadlen v kontextu nacistické politiky autorka odhaluje chamtivost, krutost a pokrytectví třetí říše a nabízí čtenářům nový pohled na málo známou kapitolu druhé světové války a holokaustu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Lucy Adlington

Lucy Adlington

Lucy Adlington je britská módní historička, která se více než dvacet let věnuje sociálním dějinám. Lucy vede společnost History Wardrobe, která po celé Velké Británii organizuje přednášky na téma „móda v kontextu“. Mezi její naučné knihy patří například Women’s Lives and Clothes in WWII: Ready for Action a Stitches in Time – The Story of the Clothes We Wear.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM