EN

Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů

Jan Sokol


Základní příručka filosofických témat pro každého
Kniha má svůj základ v přednáškách o úvodu do filosofie, které autor pronesl na Pedagogické fakultě a Filosofické fakultě UK. Může ale posloužit i jako první uvedení do pestrého světa filosofické problematiky studentům, všem zájemcům o filosofii, studentům vysokých škol i učitelům základních společenských věd na středních školách. Text je doplněn výkladovým slovníkem základních pojmů z oblasti filosofie a dalších humanitních věd.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr filosofie
Jazyk čeština
Počet stran 368
EAN 9788076011908
Datum vydání 14.10.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,408
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Kniha má svůj základ v přednáškách, které autor pronesl na Pedagogické a Filosofické fakultě Karlovy univerzity. V rozšířené knižní podobě (první vydání 1994) připojil další, dosud nepublikované texty, které postupně přepracovával a doplňoval. Autorovým cílem je otevřít problematiku filosofického myšlení širokému okruhu zájemců. „Na rozdíl od filosofie vědy nebo filosofie jazyka se zde výklad soustřeďuje a pořádá kolem člověka jako tělesného bytí na světě, jako dějinné bytosti, jako společenské a mravní osoby.“ Text je doplněn výkladovým slovníkem, obsahujícím přes tisíc stručných hesel z oblasti filosofie a jiných humanitních oborů.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Sokol

Jan Sokol

Prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D. (1936–2021) byl významný filozof, pedagog, spisovatel a překladatel. Angažoval se rovněž v politice – byl poslancem Federálního shromáždění, ministrem školství a v roce 2003 kandidoval na prezidentský úřad. Jan Sokol vystudoval matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a pracoval jako vědecký výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu matematických strojů. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. V 90. letech přednášel na Pedagogické a Filosofické fakultě UK, od roku 2000 na Fakultě humanitních studií UK. V zimním semestru 2008/9 přednášel etiku a lidská práva na Harvardově univerzitě. Kromě rozsáhlého díla překladatelského je profesor Sokol autorem mnoha publikací o filozofii, náboženství a historii, např.  Člověk jako osoba; Etika, život, instituce; Moc, peníze a právo  aj. Publikoval také v časopisech a novinách a byl stálým přispěvatelem Wikipedie. Získal několik významných ocenění, mj. Zlatou medaili Univerzity Karlovy či Cenu VIZE 97; byl důstojníkem Řádu čestné legie Francouzské republiky.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM