EN

Tajný život úhořů

O úhořích a lidech

Patrik Svensson


Bestsellerová senzace ze Švédska
Od útlého dětství chodil Patrik s tatínkem chytat úhoře. Celé hodiny mlčky číhali na tuto nejpozoruhodnější rybu světa. Proč se úhoři rozmnožují zásadně jen kdesi v Sargasovém moři? Jak je možné, že na dlouhé cestě z Evropy nezabloudí? A co by nám rozluštění úhoří záhady mohlo prozradit o domovu, světě a lidském životě? Vydejte se s Patrikem Svenssonem na dobrodružnou plavbu vodami plnými vzpomínek, existenciálních záhad a… úhořů.

Detailní informace

Ilustrátor Tereza Basařová
Jazyk čeština
Původní název The Gospel of Eels
Původní jazyk švédština
Překladatel Martin Severýn
Počet stran 296
EAN 9788074739880
Datum vydání 24.08.2020
Věk od 12
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice TEMA
Hmotnost 0,459
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Je podivuhodné, jak málo toho víme o úhořích. Odkud pocházejí? Co jsou vlastně zač? Ryby, nebo nějaká zvláštní stvoření? Po tom pátrali vědci i filozofové po staletí, od Aristotela přes Sigmunda Freuda až po současné badatele. Avšak ani dnes, v době vyspělé vědy a techniky, neumíme zaznamenat jejich páření nebo vysvětlit, co je pohání, když se po desítkách let žití ve sladké vodě vracejí do oceánu umřít.

Švédský novinář Patrik Svensson ve své knize zvolil neprobádanou cestu a zkoumá úhoří otázku nejen skrze fakta, ale i osobní vzpomínky a úvahy. Vydejte se s ním na výpravu za záhadami, které – stejně jako úhoře – holýma rukama nepolapíte.

O autorovi:

Patrick Svensson (1972) vyrostl na švédském maloměstě nedaleko pobřeží, kterému se často přezdívá „úhoří“. Odmalička se zajímal o přírodu a zvířata a chodil s otcem chytat ryby. Studoval jazyky a literaturu. Jako novinář psal nejprve o kulturních, společenských či politických událostech, ale časem přibyla témata z vědy a výzkumu. Věda ho fascinuje především tím, že i přes svou exaktnost nezná odpovědi úplně na všechno. Tak vzniká prostor pro představivost a tak také vznikla Svenssonova první kniha Tajný život úhořů, která okamžitě uchvátila čtenářskou veřejnost, ovládla žebříčky prodejnosti v naučné literatuře a získala nejprestižnější švédské literární ocenění Augustovu cenu v kategorii literatury faktu za rok 2019.

Ocenění: Augustova cena v kategorii literatura faktu za rok 2019

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Patrik Svensson

Patrik Svensson

Patrick Svensson (nar. 1972) vyrostl na švédském maloměstě nedaleko pobřeží, kterému se přezdívá „úhoří“. Odmalička se zajímal o přírodu a zvířata a chodil s otcem chytat ryby. Po studiích jazyků a literatury se začal živit jako novinář. Zprvu psal o kulturních, společenských a politických událostech, ale čím dál víc přibývala témata z vědy a výzkumu. Věda ho fascinuje především tím, že i přes svou exaktnost nezná odpovědi úplně na všechno, čímž vzniká prostor pro představivost. A tak vznikla Svenssonova první kniha Tajný život úhořů, která okamžitě uchvátila čtenářskou veřejnost, ovládla žebříčky prodejů a získala nejprestižnější švédské literární ocenění – Augustovu cenu v kategorii literatury faktu za rok 2019. 
Zobrazit profil autora

Recenze

sever.rozhlas.cz - Tajný život úhořů aneb Úhoří evangelium

„Kniha Patrika Svenssona není jen o úhořích, ale i o lidech, o tajemství zrození, proudů a cest, o budování vztahů mezi otci a syny, o dlouhém čekání i nevyhnutelné smrti, která však v jistém smyslu neznamená konec.“
NAPIŠTE NÁM