EN

Normalizované životy II

Adam Drda


Normalizační příběhy vojáků, veksláků, sportovců, ekologů i učitelů a studentů, na které se zapomnělo či zapomenout mělo!
Život za normalizace nebyl idylický. A idylické nebyly ani životní příběhy těch, kdo se normalizování bránili, a dokonce ani oněch aktivních normalizátorů. Režim usiloval především o to, aby každý pocítil sociální jistoty, ale zároveň aby ani na chvíli nezakusil pocit svobodného občanství. Druhá kniha, která vznikla podle cyklu ČT "Příběhy 20. století", opět popisuje mnohdy dramatický život v době husákovské normalizace.

Detailní informace

Číslo dílu 2
Jazyk čeština
Počet stran 208
EAN 9788074480805
Datum vydání 04.10.2018
Věk od 15
Formát 210x295 mm
Nakladatelství EDICE ČT
Hmotnost 1,103
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Mezi nejoblíbenější knížky patří toho času všemožné „vzpomínkomaty“ a retro návraty do minulých desetiletí, zejména do šedesátých let, a právě do období normalizace, v němž mnoho z nás prožilo dětství či mládí, případně i část aktivního věku. Pod oparem nostalgie se tak jeví tato doba téměř idylicky. Je to přirozené, každý má nárok na příjemné životní vzpomínky, které jsou s dobou přirozeně spojeny. Ovšem fakt, že normalizační režim – velmi úspěšně – usiloval především o to, aby každý pocítil trochu sociálních jistot, ale zároveň aby ani na chvíli nezakusil pocit svobodného občanství, j e nepopiratelný. Sebevědomá společnost představovala pro normalizátory největší nebezpečí a podstatou „normalizování“ bylo právě občana uzavřeného do svého ryze soukromého života, ochotného veřejně lhát, ignorovat nešvary a nespravedlnosti a zcela rezignujícího na věci veřejné.

NORMALIZOVANÉ ŽIVOTY nebyly idylické. A idylické nebyly ani životní příběhy těch, kdo se normalizování bránili, ale ani oněch aktivních normalizátorů a jejich pomahačů či pasivních přihlížejících. To je zcela nepopiratelné a právě o tom bychom měli v souvislosti s návraty do moderní minulosti měli číst.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Normalizované životy"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Adam Drda

Adam Drda

Publicista Adam Drda se věnuje především moderním dějinám a tematice holocaustu, působí jako externí redaktor Českého rozhlasu, je spoluautorem rozsáhlého dokumentárního cyklu Příběhy 20. století a jedním ze scenáristů stejnojmenného cyklu České televize. V roce 1989 začal pracovat v tehdy ještě samizdatové revue Střední Evropa, v letech 1999 až 2005 byl analytikem a reportérem české redakce BBC. Dlouhodobě přispívá do Revolver Revue, Respektu či Lidových novin, úzce spolupracuje se společností Člověk v tísni. V roce 2007 získal Cenu Ferdinanda Peroutky.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM