EN

Globální katastrofy a trendy

Vaclav Smil


Myšlenkově provokativní kniha známého českého vědce, jehož knihami se inspiruje Bill Gates.
Václav Smil patří mezi nejvlivnější globální myslitele současnosti. Jeho kniha přináší rozmanitý, interdisciplinární pohled na globální katastrofy a trendy, které může přinést příštích 50 let. Analyzuje škálu enviromentálních, ekonomických, demografických i politických faktorů, které nám umožní pochopit souvislosti, a v dlouhodobé perspektivě mohou zvrátit negativní trendy a minimalizovat rizika katastrof.

Detailní informace

Žánr non-fiction
Jazyk čeština
Původní název Global Catastrophes and Trends
Původní jazyk angličtina
Počet stran 432
EAN 9788074735288
Datum vydání 04.09.2017
Věk od 15
Formát 135x190 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice TEMA
Hmotnost 0,581
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Fundamentální změny probíhají nejčastěji buďto jako „fatální diskontinuita“ – náhlá katastrofická událost s potenciálem změnit svět – nebo jako vytrvalý, postupný trend. Ke globálním katastrofám patří vulkanické erupce, virové pandemie, války a rozsáhlé teroristické útoky; trendy jsou demografické, environmentální, ekonomické a politické posuny, které se časem rozvíjejí. Vědec Vaclav Smil v této provokativní knize přináší rozmanitý, interdisciplinární pohled na katastrofy a trendy, které může přinést příštích padesát let. Nejde o knihu předpovědí nebo scénářů. Kniha nám připomíná, abychom věnovali pozornost důsledkům zjevně nepředvídatelných událostí a definitivnímu směřování dlouhodobých trendů a počítali s nimi.

Smil se nejprve zamýšlí nad ojedinělými, ale kataklyzmatickými událostmi jak přírodního původu, tak vyvolanými člověkem, a posléze nad trendy globálního významu včetně přechodu z fosilních paliv na jiné energetické zdroje a rostoucí ekonomické a sociální nerovnosti. Zvažuje rovněž environmentální změny – svým způsobem kombinaci náhlých diskontinuit a postupných změn – a hodnotí často mylně pochopené spletitosti globálního oteplování.

Globální katastrofy a trendy se nestaví na stranu scénářů záhuby a zmaru ani na stranu technoeuforie. Smil namísto toho argumentuje, že pochopení změn nám pomůže zvrátit negativní trendy a minimalizovat riziko katastrofy.


„Na knihy žádného jiného autora se tak netěším jako na díla Vaclava Smila.“

Bill Gates

Vaclav Smil(1943)

je autorem třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku, mimo jiné Prime Movers of Globalization:The History and Impact of Diesel Engines and Gas Turbines (Hnací síly globalizace: Historie a dopad vznětových motorů a plynových turbín, MIT Press, 2010). Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers (první stovka globálních myslitelů).

www.vaclavsmil.com

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Knihy Václava Smila"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Vaclav Smil

Vaclav Smil

Vaclav Smil (1943) je autorem více než třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku. Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. Je prvním neamerickým držitelem ocenění Award for Public Understanding of Science and Technology organizace American Association for the Advancement of Science. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers (první stovka nejvlivnějších globálních myslitelů). Je také členem Královské vědecké společnosti a držitelem druhého nejvyššího kanadského vyznamenání Order of Canada. Smilovy knihy obdivuje a doporučuje Bill Gates a Smil se soukromě stýká také se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem.
Zobrazit profil autora

Recenze

Bill Gates - Globální katastrofy a trendy

„…Neznám jiného autora, na jehož knihy bych se těšil víc, než na ty od Václava Smila…“
NAPIŠTE NÁM