EN

Jak ve zdraví přežít nesnesitelného šéfa

Průvodce firemní zákopovou válkou

Shaun Belding


Na nervy nám může jít spousta našich bližních, včetně našich šéfů, a umět rozpoznat důvody, proč tomu tak je a co dělat, abychom netrávili pracovní dobu ve stresu a nepohodě a vyhnuli se nic neřešícím konfliktům, může přinést nemalé výhody. Kniha proslulého specialisty v oboru vedení lidí a týmů nabízí širokou škálu originálních taktik a postupů, jak komunikovat a jednat s nejrůznějšími typy šéfů (křivák, vyděrač, semtex), které bychom (kdy

Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 144
EAN 9788072611942
Datum vydání 01.01.2009
Věk od 0
Formát 145x205 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,24
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Na nervy nám může jít spousta našich bližních, šéfy nevyjímaje, a umět rozpoznat důvody, proč tomu tak je a co dělat, abychom netrávili podstatnou část života ve stresu a nepohodě a vyhnuli se nic neřešícím konfliktům, může být někdy lepší než výhra v loterii.

     Po knize Shauna Beldinga Jak ve zdraví přežít nesnesitelného šéfa (s podtitulem Průvodce firemní zákopovou válkou a v překladu A. Hanusové ji vydalo nakladatelství Management Press, brož., 144 str., doporučená cena 248 Kč) proto sáhnou zvláště ti, kteří by svého šéfa, kdyby mohli, nejraději poslali k čertu.

     Šéfové na zabití existují od chvíle, co začali existovat šéfové jako takoví a jejich zdánlivě vysoký výskyt je v současné době možno přisuzovat větší pracovní zátěži, vyšší úrovni stresu, nedostatku vhodného tréninku a také tomu, že spousta šéfů nemá na vykonávání své funkce potřebné dovednosti, do svého postavení se dostala z nesprávných důvodů – byli např. jen ve správné chvíli na správném místě.

     Nesnesitelné šéfy najdete všude, na té nejnižší úrovni řízení i mezi generálními řediteli. Jedním z hlavních důvodů, proč jsou tito šéfové zdrojem nepřiměřeného stresu, je skutečnost, že se proti nim nelze nijak předem obrnit. Vyskytují se v ohromné škále variant a vynoří se tak nečekaně, že býváme zpravidla zaskočeni. Neblahý účinek jejich jednání umocňuje navíc pocit bezmoci, jemuž jsme vystaveni a který plyne z jejich mocenského postavení. Pokud se pokusíme zareagovat na jejich nepříjemné chování, bojíme se postihu a tento strach je zpravidla silnější a bezprostřednější než strádání, které způsobují.

     Někteří šéfové vlastně i s takovými obavami počítají a využívají jich k zesílení nadvlády nad podřízenými. Je to pro ně účinný nástroj. To oni rozhodují o našem platu, o práci, kterou budeme vykonávat, o našem povýšení. I kdybychom chtěli uniknout, jsou to oni, na něž se náš potenciální zaměstnavatel obrátí s žádostí o reference. Často se proto cítíme jako v pasti, odkud není úniku.

     Kniha Jak ve zdraví přežít nesnesitelného šéfa je „životem psaný průvodce“ strategiemi, k nimž autor dospěl mnohaletou praxí v rámci své poradenské a tréninkové činnosti a které umožňují přečkat soužití s „velmi osobitou kategorií bytostí“, jíž předkládáme výsledky své práce:

Pod radarem lítat (jako chameleón splyňte se svým bezprostředním okolím)

Raději ignorovat (někdy je nejlepší odpovědí žádná odpověď)

Vycepovat (když přijde na motivaci, tak se my lidé zas tak od psů moc nelišíme)

Na svém si stát (je-li váš názor opřen o stanovený soubor etických pravidel, nemůžete udělat chybu)

I na rovinu, nelze-li to jinak (klást cílené otázky je jednou z nejdůležitějších dovedností)

A pokud tyto strategie selžou, nabízí autor další originální a nekonvenční postupy, jak komunikovat a jednat s takovými typy šéfů, jako jsou Semtex, Vyděrač, Pomstychtivý protiva, Křivák, Zloděj zásluh, Velmistr rošád, Leklá ryba, Monarcha, Pan Neviditelný a s řadou dalších, kteří nám připravili v pracovním procesu nejedno nemilé překvapení. „Než se však rozhodnete některou z nabízených taktik použít,“ radí na závěr autor, „zpytujte své svědomí a zamyslete se nad tím, zda neházíte vinu za své nedostatky na jiné, šéfy nevyjímaje. Snažte se pochopit pohnutky svého jednání i jednání druhých. Bez tolerance se v mezilidských vztazích opravdu jen těžko obejdete.“

Shaun Belding je prezidentem Belding Skills Training & Development Corporation, nezávislé mezinárodní agentury, která poskytuje poradenské a vzdělávací služby v oblasti managementu, posilování týmové spolupráce apod. Je také generálním ředitelem firmy Retail Track Mystery Shopping, Inc.

     Spolupracuje s řadou významných světových firem zařazených do seznamu Fortune 500. Je vyhledávaným lektorem nejen pro to, že je považován za jednoho z nejvýznamnějších expertů na problematiku mezilidských vztahů, zvláště pak jednání s obtížnými a nepřizpůsobivými lidmi, služeb zákazníkům, prodejních dovedností apod., ale i pro svou schopnost podat daná témata s humorem, nadhledem a potřebnou nadsázkou. Mezilidským vztahům, zvláště na pracovišti, je věnována série jeho publikací Winning With People From Hell, která dosáhla velkého mezinárodního úspěchu a byla přeložena do sedmi světových jazyků.

     Shaun Belding vyrostl v New Yorku a Houstonu, nyní žije se svou manželkou a třemi dětmi v kanadské Ottawě.

     Výběr z knih nakladatelství Management Press na téma rozvoje kariéry, interpersonálních a komunikačních dovedností, personálního managementu a rozvoje lidských zdrojů vám přibližuje tento výpis.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM