EN

Monetární ekonomie v malé otevřené ekonomice

2. rozšíř.vyd.

Martin Mandel, Vladimír Tomšík


Nové vydání knihy předních českých ekonomů je doplněno v části intertemporální přístup k platební bilanci, kde byl podrobně rozpracován model aplikující teorii životního cyklu na oblast vnější rovnováhy v tranzitivní ekonomice. Výrazně rozšířeny jsou i kapitoly věnované problémům měnového kursu, a to zejména v částech zaměřených na problematiku nekryté úrokové parity a relativní verze teorie parity kupní síly.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 368
EAN 9788072611850
Datum vydání 01.01.2008
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,675
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kniha předních českých ekonomů Martina Mandela (katedra měnové teorie a politiky VŠE v Praze) a Vladimíra Tomšíka (Česká národní banka, katedra měnové teorie a politiky VŠE v Praze, Newton College) Monetární ekonomie v malé otevřené ekonomice, jejíž druhé rozšířené vydání  připravilo nakladatelství Management Press (váz., 368 str., doporučená cena 539 Kč), se zaměřuje na analýzu monetárních procesů v malé otevřené ekonomice.

     Některé kapitoly se však podrobněji věnují i problematice teorie a praxe vnitřní a vnější hospodářské nerovnováhy a konvergenčního procesu transformujících se ekonomik s důrazem na otázky měnové politiky. Autorský text je syntézou problémů měnové teorie a politiky a empirického výzkumu, takže nejde o pouhý didaktický výklad různých teoretických směrů z oblasti mezinárodní monetární ekonomie, nýbrž publikace přibližuje i aktuální problémy spojené s realizací měnové politiky v malé otevřené ekonomice, konkrétně v České republice. Text je doplněn i rozsáhlým empirickým materiálem v podobě grafů a tabulek, který se opírá o vlastní ekonometrický výzkum autorů.

     Kniha, určená nejen pracovníkům hospodářské praxe, kteří se zabývají problematikou makroekonomických analýz, ale i posluchačům magisterského a doktorského studia vysokých škol ekonomického zaměření, tematicky pokrývá problematiku rovnováhy platební bilance (část první), teorie měnových kursů (část druhá) a hlavní vývojové fáze měnové politiky v ČR v období 1993 až 2008 (část třetí). Pro lepší orientaci čtenáře v textu je na konci knihy připojen jmenný a věcný rejstřík i souhrnný seznam obrázků a tabulek.

     Druhé aktualizované vydání knihy je doplněno v části intertemporální přístup k platební bilanci, kde byl podrobně rozpracován model aplikující teorii životního cyklu na oblast vnější rovnováhy v tranzitivní ekonomice. Výrazně rozšířeny jsou i kapitoly věnované problémům měnového kursu, a to zejména v částech zaměřených na problematiku nekryté úrokové parity a relativní verze teorie parity kupní síly. V těchto kapitolách jsou prezentovány i výsledky posledního empirického výzkumu autorů knihy. Rozšířena je rovněž závěrečná kapitola věnovaná konvergenčnímu procesu a fungování Evropské měnové unie. Nově byla zařazena kapitola věnovaná problematice endogenity peněz a endogenity úrokové míry v malé otevřené ekonomice. Ve většině případů byly aktualizovány i číselné časové řady a ekonometrické odhady navazující na teoretický výklad.

     Nové vydání knihy bylo zároveň obohaceno o mnohé praktické zkušenosti, které autoři získali během posledních let nejen při svém působení na akademické půdě, ale i v ČNB, finanční a poradenské společnosti Newton či v mezinárodním prostředí, např. ve World Trade Institute ve Švýcarsku.

     Kniha vyšla s přispěním společnosti Czech Coal, a. s.

O autorech:

Martin Mandel – profesor financí na VŠE v Praze, je autorem či spoluautorem několika vysokoškolských učebnic, pravidelným externím členem oponentních komisí výzkumných projektů v České národní bance. Přednáší problematiku mezinárodní monetární ekonomie a mezinárodních financí na katedře měnové teorie a politiky Vysoké školy ekonomické v Praze a je hlavním řešitelem grantového projektu GAČR zaměřeného na monetární a nemonetární aspekty inflačního vývoje.

Vladimír Tomšík – profesuru v oboru financí získal na VŠE v Praze, v letech 2005–2006 pracoval jako zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve World Trade Institute ve Švýcarsku. V prosinci 2006 byl jmenován členem bankovní rady ČNB, kde je jako vrchní ředitel odpovědný za bankovní obchody a správu devizových rezerv, čímž své odborné poznatky konfrontuje s každodenní praxí nejenom na českém peněžním a devizovém trhu, ale i na trhu zahraničním.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM