EN

Tvorba a rozvoj organizačních systémů

Jan Urban


Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 164
EAN 8072611054
Datum vydání 01.01.2004
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Organizační uspořádání firem i dalších institucí patří k  důležitým předpokladům jejich výkonnosti. Organizace může podporovat úroveň motivovanosti lidí, osobní odpovědnost, spolupráci i rychlou komunikaci, může se však stát i zdrojem nepružnosti, vyšších nákladů a nadměrné zaměstnanosti. Spolu s poklesem výkonu může  ve špatně vytvořené organizaci docházet i ke stresům, vyššímu výskytu konfliktů či k vzájemné rivalitě. Tvorba účelné organizace – správné vymezení  vzájemných vztahů a pravomocí pracovních míst i jejich účelné seskupení do větších organizačních jednotek – patří proto k základním úkolům managementu.

     Přes rozdílné rysy různých organizačních systémů  se jejich tvorba opírá o některé obecné pravidla a principy. Některé z nich jsou staré desetiletí a platí dodnes, jiné vznikají nově nebo se dále vyvíjejí. Cílem nové knihy Jana Urbana, známého poradce, publicisty a pedagoga Tvorba a rozvoj organizačních systémů, kterou vydalo nakladatelství Management Press (brož., 164 str., doporučená cena 270 Kč), je seznámit zájemce s hlavními zásadami i typickými úkoly tvorby a rozvoje organizačních systémů i s hlavními důsledky, které určité podoby organizačního uspořádání pro chod firmy i vzájemné vztahy mezi jejími pracovníky přinášejí.

     K hlavním tematickým okruhům publikace patří základní koncepce tvorby organizace, jejich rozdíly a důsledky, způsoby rozdělení práce do jednotlivých částí organizace a jejich koordinace, tvorba účelných pracovních míst a jejich seskupování do organizačních útvarů a řízení organizačních změn. V souvislosti s tvorbou organizace se publikace zabývá i charakteristickými personálními problémy spojenými s určitým organizačním uspořádáním, na jejichž řešení by manažeři měli být připraveni.

Doc. PhDr. Ing. Jan Urban, CSc. – absolvent Vysoké školy ekonomické a filosofické fakulty Univerzity Karlovy – působil jako vědecký pracovník a šéfredaktor časopisu Ekonom. Od roku 1993 se aktivně věnuje poradenství v oblasti řízení, organizace a rozvoje lidských zdrojů, od roku 1996 je ředitelem manažersko-poradenské společnosti Consilium Group, s. r. o. Je autorem řady článků a několika publikací na téma řízení lidských zdrojů a podnikové organizace. Pravidelně publikuje v odborném tisku a vystupuje na konferencích. Působí jako učitel na Karlově Univerzitě a VŠE v Praze i jako lektor vzdělávacích akcí pro podnikovou sféru.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM