EN

Veřejný sektor a efektivní rozhodování

František Ochrana


Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 248
EAN 807261018X
Datum vydání 01.01.2001
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Problém efektivního rozhodování a efektivního rozdělování zdrojů ve veřejném sektoru, resp. efektivního (a spravedlivého) zabezpečování veřejných statků představuje závažnou teoretickou i praktickou otázku. Při jejím zkoumání je třeba mít na zřeteli, že pojem veřejného sektoru reprezentuje skutečnost, která svou strukturou přesahuje ekonomickou realitu, a proto musí být – kromě ekonomických věd – předmětem studia i jiných vědních disciplín, jako je například správní právo, sociologie, sociální filosofie, politologie a manažerská věda.

     Kniha Františka Ochrany Veřejný sektor a efektivní rozhodování (vydalo ji nakladatelství Management Press, brož., 248 str., doporučená cena 298 Kč) je první ucelenou domácí publikací na téma efektivního rozhodování ve veřejném sektoru. Ve 22 kapitolách rozdělených do šesti částí –

I. Veřejný sektor, veřejné statky a problém efektivní alokace

II. Role vlády ve veřejném sektoru a její nástroje při ovlivňování  alokace zdrojů

III. Veřejná volba, nástroje veřejné volby a efektivnost rozhodování

IV. Politický trh a ekonomická racionalita

V. Efektivní výběr investičních akcí ve veřejném sektoru

VI. Východiska transformace veřejného sektoru a reformy veřejné  správy a hledisko efektivnosti -

se autor zabývá zejména nástroji a technikami podporujícími efektivní rozhodování a alokaci zdrojů ve veřejném sektoru. Uvádí nejen metodické postupy řešení, ale přináší i názorné příklady, případy praktických aplikací a důležité praktické závěry a užitečná doporučení. Významnou součástí knihy je i slovník základních pojmů.

Kniha je určena všem zájemcům, kteří se zabývají studiem fungování veřejného sektoru, a to jak studentům vysokých škol, tak i pracovníkům veřejné správy a samosprávných orgánů. Pro odborníky z praxe bude vhodnou studijní pomůckou k osvojení si nástrojů a technik potřebných k realizaci přeměn ve veřejném sektoru v souvislosti s přípravou personálu na evropské integrační procesy.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM