EN

Management

Základy - moderní manažerské přístupy - výkonnost a prosperita

Jaromír Veber


Inovované a aktualizované vydání klíčové domácí monografie na téma managementu představuje jak základní a tradiční, tak i aktuální a nová témata, s nimiž se vyrovnává jak teorie, tak i praxe moderního managementu. Kniha se uplatňuje nejen jako základní studijní materiál v mnoha kursech managementu na vysokých školách manažerského a ekonomického směru, ale i v dalších programech manažerského vzdělávání. Současně je zpracována i vzhledem k potřebám p

Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 736
EAN 9788072612000
Datum vydání 01.01.2011
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Nové, druhé aktualizované vydání monografie Jaromíra Vebera a kolektivu jeho spolupracovníků Management, kterou s podtitulem Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita edičně připravilo nakladatelství Management Press (váz., 736 str., doporučená cena 869 Kč), koncepčně navazuje na předchozí úspěšné monumentální dílo a dále prohlubuje (a aktualizuje) jeho  hlavní důrazy – management je univerzální disciplína, která je v moderní společnosti relevantní nejen pro podnikatelské subjekty, ale stejně tak i pro ostatní druhy a typy organizací, a to včetně organizací neziskových a orgánů a institucí veřejné správy, přičemž prvořadým účelem a klíčovým imperativem řízení organizací je odpovědná správa a efektivní využívání, rozvíjení a zhodnocování disponibilních zdrojů organizace (organizační jednotky) a zajišťování její současné a budoucí prosperity. 

     Snahou autorského kolektivu bylo obsáhnout oba pohledy – prezentovat tradiční témata na úrovni soudobých poznatků a přehledně uvést nebo alespoň zmínit vše nové, co je podstatné pro další vývoj managementu. Zároveň si klade i další ambiciózní cíle: zpracovat publikaci o managementu, která by sloužila při výuce na vysokých školách a zároveň poskytovala  užitečné poznatky pro praxi, přičemž publikaci současně adresuje jak manažerům v podnikových organizacích, tak i vedoucím pracovníkům (manažerům) neziskových organizací a orgánů veřejné správy.

     Oproti původnímu vydání autoři podstatně změnili strukturu i obsah publikace a její text rozdělili do čtyř částí.

      První část je zaměřena na základy managementu a přináší výklad základních manažerských aktivit (funkcí), jak jsou obvykle pojímány v  učebnicích managementu. Samostatně je rozvedena funkce organizování (a správy společností), závěrečná pasáž první části je věnována stručnému přehledu vývoje managementu jako disciplíny, a to s akcentem na současný vliv globalizace na management a na úlohu manažera v mezinárodním prostředí.

     Druhá část je věnována provoznímu managementu. Soustřeďuje se na problematiku managementu produktového portfolia, pojednává o úloze standardizace, která by měla nalézt svůj odraz v normativní základně řízení, jsou naznačeny hlavní směry, jimiž by se mělo ubírat řízení provozních činností firmy, přičemž pochopitelně nemůže být opomenut tlak na management kvality, environmentálních souvislostí a důsledků činnosti firmy a bezpečnosti práce.

     Obsahem třetí části publikace jsou vybrané soudobé manažerské přístupy, jako jsou strategický management, management změn, procesní řízení, řízení vztahů se zákazníky, management rizika. Větší prostor byl poskytnut i otázkám posilování identity firmy a společenské odpovědnosti firem.

     Poslední, čtvrtá část knihy je zaměřena na úsilí o prosperitu organizací. Výklad se soustřeďuje na faktory, které ovlivňují prosperitu organizace, prezentovány jsou i netradiční názory na měření a hodnocení výkonnosti firmy a závěr části je věnován doporučením, jak předcházet krizovému vývoji, popř. jak řešit krizovou situaci firmy.

     [Podrobný obsah knihy najdete v připojeném dokumentu ve formátu pdf (otevřete jej kliknutím na ikonku „otevřené knihy“ na této stránce vpravo nahoře).]

     Každou z částí knihy uzavírá výstižné a hutné shrnutí hlavních myšlenek, což spolu s množstvím obrázků, schémat a tabulek a věcným rejstříkem přispívá k přehlednosti knihy a k snadné orientaci v ní. Soupis nejdůležitější literatury ke každé části pak poskytuje vodítko k případnému dalšímu hlubšímu studiu. Užitečnou součástí publikace je i seznam manažerských výrazů, resp. výkladový slovníček častých anglických pojmů užívaných v managementu.

     Monografie prof. Jaromíra Vebera, vedoucího katedry podnikového managementu a děkana podnikohospodářské fakulty VŠE v Praze, a týmu jeho spoluautorů představuje zdařilý pokus o celistvý pohled na moderní management a jeho roli v soudobé společnosti. Kniha je tak určena široké uživatelské obci – jak těm čtenářům, kteří potřebují získat potřebný přehled o moderním managementu, tak těm, kteří si čas od času potřebují ujasnit či potvrdit své stanovisko k řešenému problému.

     Kniha vyšla s přispěním společnosti Olympus C&S spol. s r. o.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaromír Veber

Jaromír Veber

Jaromír Veber působil na Vysoké škole ekonomické jako vedoucí katedry managementu, děkan Podnikohospodářské fakulty a dále jako náměstek pro vysoké školy a výzkum na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Nyní vyučuje na Vysoké škole podnikání a práva. Je profesorem podnikové ekonomiky a managementu. Zaměřuje se zejména na management kvality, inovací a výkonnost organizací. Je aktivní v různých poradenských projektech, jako vyučující MBA a vystupuje na odborných konferencích a seminářích. Je autorem či spoluautorem řady významných publikací, například Management – Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM