EN

Peněžní ekonomie a bankovnictví

Zbyněk Revenda, Martin Mandel, Jan Kodera, Petr Musílek, Petr Dvořák


Odborná kniha týmu předních domácích odborníků v oblastech měnové politiky, bankovnictví a peněžních a kapitálových trhů. V šesti částech se autoři zabývají teorií peněz a úrokové míry, komerčním bankovnictvím, finančními trhy, centrálním bankovnictvím a regulací a dohledem bank, měnovou teorií a politikou, a také mezinárodními financemi. Aktualizované vydání představuje změny měnové politiky a regulace a dohledu finančních institucí spojené s

Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 424
EAN 9788072612406
Datum vydání 01.01.2011
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,74
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Roz­voj trž­ní eko­no­mi­ky  a s tím spo­je­né působení zá­klad­ních funk­cí pe­něz v prak­tic­ké ro­vi­ně znamena­jí, že eko­no­mic­ké sub­jek­ty opí­ra­jí svá ekonomická rozhodování jak o sku­teč­ný, tak o oče­ká­va­ný vý­voj pe­něž­ních ve­li­čin. Jde především o úro­ko­vé saz­by, kur­sy cen­ných pa­pí­rů ne­bo mě­no­vé kur­sy. Ta­to skutečnost součas­ně ve­de k ná­ro­kům na po­zná­ní pro­ble­ma­ti­ky fungo­vá­ní pe­něž­ní­ho obě­hu, fi­nanč­ních in­sti­tu­cí a pe­něž­ních a ka­pi­tá­lo­vých trhů.

     Páté, přepracované a doplněné vydání odborné knižní publikace Peněžní ekonomie a bankovnictví  Zb. Revendy, M. Mandela, J. Kodery, P. Musílka a P. Dvořáka (knihu připravilo nakladatelství Management Press, váz., 424 str., doporučená cena 559 Kč) vychází především z výsledků dlouhodobé výzkumné činnosti autorů. Jde o společnou publikaci autorů z ka­ted­ry mě­no­vé teo­rie a po­li­ti­ky a ka­ted­ry ban­kov­nict­ví a po­jiš­ťov­nic­tví z fa­kul­ty finan­cí a účet­nic­tví Vy­so­ké ško­ly eko­no­mic­ké v Pra­ze.

     Pub­li­ka­ci autoři roz­dě­li­li do šes­ti zá­klad­ních čás­tí. V úvod­ní čás­ti Pe­ní­ze a úrok se čte­nář mů­že se­zná­mit se základ­ní­mi po­znat­ky o pod­sta­tě fun­go­vá­ní pe­něz, je­jich emi­si, obě­hu a funk­cích. Do kapitoly je rovněž zařazena problematika měnových unií. Dal­ší ka­pi­to­lu věnova­li teoriím úro­ko­vé mí­ry a de­termi­nantám a faktorům její úrov­ně a pohybu.

     V dru­hé čás­ti Fi­nanč­ní sys­tém se autoři vě­nu­jí otáz­kám čle­ně­ní a fun­go­vá­ní fi­nanč­ních trhů a úlo­ze fi­nanč­ních zpro­střed­ko­va­te­lů. Aktuálně je zařazena subkapitola o příčinách a projevech globální finanční krize. Část zahrnuje nejen  roz­sáh­lou ka­pi­to­lu o ob­chod­ním bankov­nict­ví, ale i nově zpracovanou kapitolu o institucích kapitálových trhů.

     Tře­tí část Tr­hy cen­ných pa­pí­rů ob­sa­hu­je vý­klad zá­kladů in­ves­tič­ního ma­na­ge­mentu. Čtenář se mů­že se­zná­mit ze­jmé­na s jed­not­li­vý­mi ty­py in­ves­tič­ních in­stru­men­tů a me­to­da­mi je­jich ohodno­co­vá­ní a s in­sti­tu­cio­nál­ním uspo­řá­dá­ním trhů cen­ných pa­pí­rů.

     Ve čtvr­té čás­ti Cent­rál­ní ban­kov­nict­ví se autoři zaměřují na po­sta­ve­ní a čin­nos­t cent­rál­ní ban­ky, ná­stro­je mě­no­vé poli­ti­ky a sys­t­ém re­gu­la­ce a do­hle­du bank. Zvlášt­ní po­zor­nost vě­nují cent­rál­ní ban­ce v české eko­no­mi­ce a Evropské centrální bance.

     Pá­tá část Mě­no­vá teo­rie a po­li­ti­ka nej­dří­ve čte­ná­ře uvá­dí do zá­kla­dů teo­rií po­ptáv­ky po pe­ně­zích. Následuje výklad emise, resp. nabídky peněz a sa­mo­stat­ná ka­pi­to­la věnovaná problematice inflace a deflace s využitím modelu AS–AD a řady  příkladů  z české ekonomické historie. Velká pozornost je věnována transmisním me­cha­nis­mům mě­no­vé politiky. Podrobně jsou popsány alternativní způsoby provádění měnové politiky v podmínkách exogenity a endogenity peněz, tj. postupy spojené s regulací peněžní zásoby a cílováním inflace.

     V zá­vě­reč­né, šes­té čás­ti Me­zi­ná­rod­ní fi­nan­ce autoři navazují výkladem měnového kursu a kursové po­li­ti­ky s důrazem na problematiku vnější rovnováhy a volby kursového systému. Rovněž se věnují devizovým operacím a jejich praktickému využití při arbitráži, spekulaci a hedgingu.

     Páté vy­dá­ní pub­li­ka­ce je dopl­ně­no o ak­tu­ál­ní sku­teč­nos­ti a upra­ve­no pře­de­vším s ohle­dem na změ­ny v čes­ké eko­no­mi­ce a finanční a ekonomickou krizi v po­sled­ních le­tech. Vydání rovněž reflektuje zkušenosti autorů s výkladem problematiky na kursech pro vysokoškolské a postgraduální studenty. Publikace také obsahuje podrobný seznam literatury, rejstřík a anglické shrnutí.

Doporučujeme vám další knihy nakladatelství Management Press z tematické oblasti finance, účetnictví, bankovnictví, které vám přibližuje tento výpis.

     Naši úplnou nabídku odborných publikací, které se rovněž uplatňují jako studijní materiály pro vysokoškolské studium, najdete zde.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM