EN

Chmýří pampelišky

Monika Fišerová


Podobný příběh už se jednou stal. Podobný příběh se ještě mnohokrát stane.
Tento příběh je o lásce a o přátelství. O Helenině samotě a Robertových návratech. O Terezině odchodu a Tomášově čekání. Je o tom, že někdy se ti praví potkají, ale nevidí, můžou se minout v prostoru i v čase – anebo se v něm najít. V kraji, který se za dvě generace změnil, ale cosi společného zůstalo – vzduch stojí, slunce žhne vysoko na obloze a v dálce se tyčí Pálavské vrchy jako vystouplé znaménko na opálené kůži.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 272
EAN 9788026726876
Datum vydání 08.08.2024
Věk od 18
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,23
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Tento příběh je o lásce a o přátelství. O Helenině samotě a Robertových návratech. O Terezině odchodu a Tomášově čekání. Je o tom, že někdy se ti praví potkají, ale nevidí, můžou se minout v prostoru i v čase – anebo se v něm najít. V kraji, který se za dvě generace změnil, ale cosi společného zůstalo – vzduch stojí, slunce žhne vysoko na obloze a v dálce se tyčí Pálavské vrchy jako vystouplé znaménko na opálené kůži.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Příběh o lásce a o přátelství. Helena a Robert. Tereza a Tomáš. A k tomu ještě Pálava, místo, které se změnilo, ale něco v něm přesto zůstalo… Prvotina české autorky, která mě rozhodně nalákala svou obálkou a jelikož ráda čtu knihy právě od českých autorů, neváhala jsem dlouho a knihu jsem přečetla. A jaká byla? Skvělá! Monika Fišerová je pro mě rozhodně jedním z letošních objevů. Hned na začátku mi bylo jasné, že se mi bude líbit, jak autorka píše. Píše totiž úžasně. Používá nádherné věty, krásné slovní obraty, slovní hříčky v přechodech mezi kapitolami. No prostě to opravdu lahodilo mému oku a čtení pro mě bylo zážitkem. Samotný příběh je pak ze života. Je možné, že se v některé jeho části najdete. Mně to bylo nejednou blízké a tím si mě příběh ještě více získal a pohltil. Celé je to krásné a promyšlené a vždy ve správnou chvíli autorka odhalí to nejdůležitější, aby si čtenář mohl poskládat příběh tak, jak se vlastně celý stal. Některé situace a momenty jsou tam ukryté a jen náznakem se dozvíme víc. Má fantazie pracovala naplno a doplňovala si možné situace a já tak žila společně s příběhem. Když už jsem si myslela, že vím, jak to vlastně celé je, jak je to provázané a co se vlastně všechno v minulosti stalo, stačilo, aby autorka zmínila jedno jméno a já jen nedočkavě četla dál a chtěla víc a zároveň jsem se bála, co se vlastně všechno ještě dozvím. V příběhu si přijdou na své i ti, kteří rádi čtou o jiných knihách a knihomilech, toho tu bylo také dost. Za mě rozhodně úžasná kniha, neskutečné, že je to prvotina a moc se těším, čím nás autorka překvapí příště (a doufám, že to bude brzy).
Naděžda Bajtek Zasadilová
Po téhle modrožluté nebo žlutomodré krásce jsem pokukovala. Uchvátila mě překrásná jednoduchá, elegantní obálka. Nakonec se ke mně dostala jako dárek od nakladatelství motto a já se do ní i když nebyla na řadě hned pustila. Lákavý příběh, který v sobě ukrývá dvě časové linie, a ještě z prostředí Pálavy, který každý rok navštěvujeme, mě přesvědčil, že se do příběhu mám ponořit hned. Dokázala jsem si prostředí vybavit, takže to pro mě bylo takové zajímavější, ale… Nepíše se mi to lehko, ale tohle nebyl příběh pro mě, nedostala jsem to, co jsem očekávala nebo spíš v co jsem doufala. Strašně se mi pletly linie, z vyprávění nešlo poznat, jestli jsem v minulosti nebo v přítomnosti, postavy mluvily pořád stejně a na mě až moc naškrobeně. Asi je to i můj problém, nemám v lásce, když někdo mluví až přehnaně slušně, a tak jak se patří. Možná bych to přežila, kdyby tak mluvila jen dvojice Helena a Robert, ale když Vám takhle mluví všichni, tak za prvé vůbec nevíte, kdo je kdo, teda pokud si to nenapíšete na papír jako já! Za druhé už Vás to v druhé polovině knihy irituje! V dnešní moderní době se prostě takhle škrobeně, poeticky nemluví. Mám teď na mysli druhou dvojici Terezu a Tomáše. Na mě moc kudrlinek a každá věc, kterou zde autorka popisovala měla nejméně dva přívlastky. Hodně prkenné a celé takové upjaté. Při čtení jsem vůbec nechápala o co tady vlastně půjde, o čem příběh je, co je tady to hlavní. V polovině knihy jsem si říkala, tak to je ale divné, už by mě autorka nemusela napínat a mohla by odhalit aspoň nějaké karty, ale ne… Až do konce jsem vlastně moc nepochopila, co spojovalo Helenu a Roberta a Terezu a Tomáše… A spojování začátků a konců šlo totálně mimo mě Autorčin styl psaní mi nesedl. Mrzí mě to, já jsem bohužel tajemství fouknutím do pampelišky neobjevila. Tak snad příště…

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Monika Fišerová

Monika Fišerová

Monika Fišerová se narodila v Brně – na půli cesty mezi jižní Moravou a Vysočinou, kde střídavě bydlela a kde žije se svojí rodinou dodnes. Pracuje jako referentka ve zdravotnické sféře a ve volném čase tvoří pod jménem Mona Creative. Miluje smích, čerstvý vzduch a svoji jógovou podložku. Její oblíbené místo je krajina pod Pálavou, kam umístila děj svého debutového románu Chmýří pampelišky. Předcházela mu jedna povídka, pár básniček a dvě desítky deníků psaných od dětství až doposud.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM