EN

Dej mi pokoj

Petra Štarková


Šest příběhů ukrytých za zdí
Pro Táňu a její dvě malé děti je bývalý dětský pokoj azylem, pro jejího partnera Luise úkrytem před spravedlností, pro Josefa dobrovolným vězením. Dušan je po nehodě odkázaný na vozík a pomoc rodičů, Marta doma čeká na životní šanci a Adéla ji už několikrát promarnila. Všichni už dospěli, ale nedokážou se osamostatnit. Spojuje je touha po spokojeném životě, ale každý z nich o něm má jinou představu. Dočkají se uznání, pochopení i lásky a budou mít konečně od všeho špatného pokoj?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 256
EAN 9788026726814
Datum vydání 25.07.2024
Věk od 18
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,29
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Je jich šest, už dlouho jsou dospělí, ale pořád bydlí u rodičů. Každý z nich k tomu má ovšem úplně jiný důvod. Pro Táňu a její dvě malé děti je bývalý dětský pokoj bezpečným azylem, pro jejího partnera Luise úkrytem před spravedlností, pro Josefa dobrovolným vězením. Dušan je po nehodě odkázaný na invalidní vozík a pomoc rodičů, Marta doma vytrvale čeká na životní šanci a Adéla ji už několikrát promarnila. Všichni by chtěli žít jinak, ale realita je mnohem komplikovanější než jejich představy. Dočkají se uznání, pochopení i lásky a budou mít konečně od všeho špatného pokoj? Petra Štarková ve vztahové mozaice vypráví o nepřízni osudu i odvaze ji překonat.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Elizabeth T.
"Dej mi pokoj" od Petry Štarkové je kniha, která vás dostane svou opravdovostí. Sledujeme příběhy několika lidí, kteří se snaží najít klid v životě, ale narážejí na problémy, které jim stojí v cestě. Každá postava prochází něčím náročným – ať už je to agrese, nevyřešené vztahy, závislosti nebo zdravotní problémy. A právě to, že jsou jejich příběhy tak realistické a věrohodné, dává knize obrovskou sílu. Co mě na knize hodně bavilo, je její psychologická hloubka. Autorka totiž velmi dobře popisuje, jak se lidé vyrovnávají se svými problémy, i když často neví, jak dál. Každá kapitola nám nabízí jiný pohled na to, jak těžké je najít rovnováhu mezi vlastním klidem a požadavky okolí. Štarková se nevyhýbá těžkým tématům jako domácí násilí nebo boj se závislostí, ale dává čtenáři i naději, že každý může najít svůj vlastní způsob, jak zvládnout náročné situace. Kniha je napsaná tak, že se čte jedním dechem – dialogy jsou přirozené, příběhy plynulé, a vy si najednou uvědomíte, že jste úplně ponořeni do děje. I když se věnuje těžkým tématům, nikdy to není zbytečně depresivní. Naopak, místy cítíte, jak si postavy uvědomují své chyby a snaží se s nimi něco dělat, což přináší do příběhu optimismus a naději. Jestli hledáte knihu, která se nebojí řešit složitá rodinná dramata a přitom vám ukáže, že i ty nejtěžší chvíle můžou vést k něčemu lepšímu, "Dej mi pokoj" je skvělá volba. Je to čtení, které vás přiměje zamyslet se nad tím, co je v životě důležité​.
Naděžda Bajtek Zasadilová
Já jsem to vůbec nečekala, že to bude až takhle silné! Už dlouho se mi nestalo, že bych při čtení knihy měla strašně sevřené úplně všechno. Často po dočtení kapitoly se mi stávalo, že jsem knihu zavřela, protože už jsem nemohla, ale nedalo mi to a četla jsem dál… Autorce se podařilo vykreslit atmosféru, hned jsem poznala, že jsme v česku. Některé hlášky nebo situace byly tak typicky „české“ až se tomu nechtělo věřit, že tyto přežitky dosud přetrvávají a neseme si je z minulosti našich rodičů, prarodičů… DUŠAN, TÁŇA, LUIS, MARTA, JOSEF a ADÉLA Příběh, který nás provede životem šesti lidí, jedno léto s nimi a stačíte si udělat obrázek, jak kdo žije a jaké má kdo problémy. Autorce se to neskutečně povedlo, za krátkou dobu odkryla tajemství všech postav a tak čtivým způsobem, že se nedalo přestat číst. O aktéry jsem se bála, s některými i cítila, nechápala jsem jak je možné, že si někdo nechá toto všechno líbit. České autory čtu málo, měla bych to napravit, a úplně vím proč. …Já se tady těm knihám vyhýbám, protože je to pro mě něco tak neuvěřitelného, nemůžu ani nechci pochopit, jak některé rodiny můžou žít, co si vše matky dětí nechají líbit, jak se sebou nechají slabší jedinci manipulovat a vlastně nemají svůj život. Každý z nás si prochází nějakou fází života a snaží se, aby nám bylo dobře, ale když si vyberete špatného partnera, může jít všechno snažení lehce do kytek… Děkuji moc paní autorce za velký zážitek, který dokázala na pár stránkách vykouzlit.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Petra Štarková

Petra Štarková

Petra Štarková je psycholožka a autorka fantasy povídek, fejetonů, populárně-naučných článků a knih. V současné době se jako spisovatelka realizuje především tvorbou pro děti. V roce 2015 debutovala knihou Pirát jménem šampaňský, po níž následovala dětská psychologická encyklopedie Jak to chodí v lidské hlavě. Odbornou praxi zúročila i při psaní knih Lukáš a profesor Neptun, Můj brácha Tornádo, Pravidla skutečných ninjů či Největší nemehlo pod sluncem. Všechny jsou součástí edice Má to háček, která vypráví o dětech s různými psychickými problémy a diagnózami. Tento výjimečný nakladatelský počin získal v roce 2018 Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení a v roce 2021 byl oceněn Zlatou stuhou. Knihy Petry Štarkové jsou také opakovaně vybírány do katalogu Nejlepší knihy dětem. Román Dej mi pokoj je její první knihou pro dospělé čtenáře. I zde čerpá ze svých bohatých pracovních i mimopracovních zkušeností a citlivě zachycuje lidskou psychiku ovlivněnou různými nepříznivými aspekty. Ve své literární tvorbě vždy vyzdvihuje snahu řešit problémy a úsilí čelit nepřízni osudu.
Zobrazit profil autora

Recenze

ctemeceskeautory.cz - Dej mi pokoj

„Nejedná se o veselé čtivo, plno naturalisticky vyobrazeného násilí silně působí na emoce. Budete cítit šok, znechucení a smutek.“
NAPIŠTE NÁM