EN

Cizinec

Albert Camus


Základní literární dílo existencialismu v komiksu.
Komiksové zpracování jednoho z nejvýznamnějších románů dvacátého století vypráví příběh tichého úředníka Mersaulta, který v Alžíru krátce po pohřbu své matky nešťastnou náhodou zabije Araba. U soudu hájí svoji pravdu a odmítá nařčení, že je bezcitný a lhostejný. Mersault je nakonec odsouzen, ale nikoliv ani tak za vraždu, ale proto, že podle výpovědi svědků neplakal na pohřbu své matky.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Jacques Ferrandez
Jazyk čeština
Původní název L´Étranger
Původní jazyk francouzština
Počet stran 144
EAN 9788074075926
Datum vydání 28.08.2023
Věk od 15
Formát 200x285 mm
Nakladatelství Garamond
Hmotnost 0,759
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

V roce 1942 vyšel jeden z nejslavnějších existencialistických románů, Cizinec alžírského Francouze Alberta Camuse. Ústřední postava, tichý muž zabije v sebeobraně a je přiveden před soud. V kafkovsky absurdním a beznadějném příběhu je nakonec odsouzen k trestu smrti. K rozsudku nevedou ani tak objektivní okolnosti vraždy jako neschopnost hrdiny být okolní společností v rámci jejích běžných standardů vnímán jako citlivý člověk.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Albert Camus

Albert Camus

V Alžírsku narozený spisovatel Albert Camus bývá zmiňován především po boku filosofa Jeana-Paula Sartra jako výsadní představitel existencialismu. Pracoval jako novinář a za své názory byl pronásledován. Rozešel se s komunistickou stranou i se Sartrem. Za druhé světové války se angažoval v odboji a na konci války vyjádřil hlasitý nesouhlas s použitím atomové bomby v Japonsku. V roce 1957 byl oceněn Nobelovou cenou za „dílo vrhající nové světlo na problémy, kterým dnes musí čelit naše lidské svědomí“. Kromě trojice jeho nejznámějších románů, Cizinec, Pád a Mor, vydalo nakladatelství Garamond jeho román Cizinec také v komiksové podobě.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM