EN

Vzestup

Stefan Hertmans


Nacistické zločiny jednoho tuctového otce z Vlámska
Mladý spisovatel koupí podmáčený dům v historickém centru Gentu, ale neví, že s ním kupuje i mrazivou historii jedné rodiny. Její otec, Willem Verhulst, jednooký podivín a svéhlavý zastánce vlámské autonomie za války ochotně naskočil na kolotoč hrůz rozpoutaných nacistickými okupanty a sehrál na jejich pozadí netušenou katovskou úlohu.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název De opgang
Původní jazyk nizozemština
Překladatel Radka Smejkalová
Počet stran 344
EAN 9788074076558
Datum vydání 22.04.2024
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Garamond
Edice Na vlně
Hmotnost 0,374
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Byl jednou jeden dům... chátrající dům v centru Gentu s pohnutou historií, do nějž se nastěhoval ani ne třicetiletý Stefan Hertmans (*1951). Teprve v době, kdy už coby známý spisovatel dům opouští, se dozví, že tu před ním dlouhá léta žil obávaný a po válce za kolaboraci odsouzený vlámský esesák Willem Verhulst. Do Hertmansovových důvěrných vzpomínek se začínají vtírat přízraky někdejších obyvatel. Renomovaný spisovatel se vydává po jejich stopách a na základě dobových dokumentů, korespondence, soudních protokolů i hovorů s pamětníky skládá mozaiku života tuctového otce spořádané rodiny, z nějž se ke zděšení jeho milující ženy stane kat vlastního národa. Kniha Vzestup uzavírá pomyslnou trilogii auto-fiktivních dokumentárních románů, v nichž autor na základě bedlivých rešerší věrně rekonstruuje historické osudy a beletristicky doplňuje předivo příběhů tam, kam prameny nedosáhnou. Volně tak navazuje na romány, které v češtině vyšly pod názvy Válka a terpentýn (Argo 2020) a Konvertitka (Garamond 2021).

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Belgický spisovatel, básník, akademik a filolog Stefan Hertmans se narodil v roce 1951 a vyrostl v Gentu. Od prvních literárních pokusů se setkal s velikým úspěchem. V dnešní době působí na řadě předních evropských univerzit. Za přínos své zemi byl vyznamenán belgickým Řádem koruny. Garamond vydal jeho oblíbený román Konvertitka a připravuje vydání románu Vzestup.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM