EN

Oskar a Růžová paní, pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě

Eric-Emmanuel Schmitt


Tři lidské příběhy ze tří náboženství: křesťanství, islám, judaismus.
V souboru tří dojemných příběhů autor vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. Obsahuje povídky Oskar a růžová paní, Noemovo dítě, Pan Ibrahim a květy Koránu.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Oscar et la Dame Rose, monsieur Ibrahim et les fleurs du coran, L´enfant de Noé
Původní jazyk francouzština
Počet stran 256
EAN 9788074075384
Datum vydání 19.01.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Garamond
Hmotnost 0,248
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

V souboru tří dojemných příběhů autor formou jednoduchého, dětského vyprávění vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. V příběhu Oskar a růžová paní vede umírající desetiletý Oskar kouzelný dialog se svou ošetřovatelkou o hodnotách lidského života a rozhodne se napsat Bohu. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského chlapce starý muslim z jeho ulice a podnikne s ním cestu do své rodné země. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu malý Josef, kterého společně s dalšími židovskými dětmi za války ukrývá katolický kněz. Zatímco děti musí chodit na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.

Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960 v Belgii) je v současné době jedním z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů. Po studiích filozofie zakončených doktorátem vyučoval počátkem 90. let filozofii i na univerzitě v Chambéry, ale po velkém úspěchu svých divadelních her se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu. Je autorem dvou desítek divadelních her a mnoha novel a románů. V Garamondu již vyšel jeho zajímavě pojatý výklad Ježíšovy smrti v románu Evangelium podle Piláta (1998, česky 2005). V několika divadelních nastudováních byl v České republice uveden příběh Oskar a růžová paní, který čtenář najde v tomto souboru, jenž se stal zároveň prvním Schmittovým bestsellerem.

Z francouzštiny přeložily Zdenka Kovářová a Denisa Kerschová-Brosseau.

Čtvrté, upravené vydání

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt

Éric-Emmanuel Schmitt je v Belgii žijící dramaturg, spisovatel, režisér a herec. Narodil se boxerovi a běžkyni, po studiích filosofie začal kariéru jako učitel, brzy se však oddal psaní. Za svá díla sklidil nekončící řadu ocenění i křeslo v Goncourtově Akademii. V Garamondu vyšly jeho povídky Oskar a růžová paní, Noemovo dítě a Pan Ibrahim a květy koránu a román Evangelium podle Piláta.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM