EN

Pasovský případ císaře Rudolfa II.

Václav Junek

Pasovský případ císaře Rudolfa II.
%

Konflikt, který ho stál českou korunu...
Roku 1611 byl Rudolf II. nucen vzdát se po nevydařeném vpádu pasovských českého trůnu ve prospěch svého bratra Matyáše. Nelehké období českých dějin přitahuje stále naši pozornost i po 400 letech. Nechejte se vtáhnout do bouřlivých let poznamenaných šlechtickými i náboženských spory. Nahlédněte do zákulisí politických pletich a nechte se okouzlit rudolfínskou dobou, která nás oslovuje i po staletích.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 200
EAN 9788025134375
Datum vydání 27.04.2011
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,505
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Vpád pasovských do Čech roku 1611 zasáhl ostře do naší historie a vytvořil v ní jeden ze zřetelných předělů. Jasně ukončil všechno to, co chápeme jako „dobou rudolfínskou“, a zároveň tak výrazně uvedl nadcházející celoevropské drama, provždy nazývané třicetiletá válka.

Kniha Pasovský případ císaře Rudolfa II. vypráví ve třech přehledných oddílech o posledních měsících panování císaře Rudolfa II. Své líčení začíná představením tehdejšího světa, Evropy, Čech, Prahy i tajů Pražského hradu, včetně osobností, které zde na počátku 17. století žily a navýsost aktivně jednaly. Posléze se detailně zabývá samotnou, dodnes neobyčejnou vojenskou anabází – jak vlastně pasovští k Rudolfovi, a do Čech, nejprve přišli a jak odsud zase odešli. Nezapomíná zároveň svého čtenáře podrobně seznámit i se zbrojí, vystrojením a s renesančním válčením a válečným uměním vůbec.

Věříme, že tato kniha potěší všechny, kteří se chtějí nechat okouzlit dobou Rudolfa II., chtějí si ji vychutnat v celé její dramatičnosti, syrovosti, opravdovosti i s tajemnem, kterým k nám promlouvá i přes propast staletí. Václav Junek

je jako režisér, dramaturg a scénárista autorem celé řady dokumentárních audiovizuálních děl a scénických realizací. Jako píšící autor se zabývá novější historií středoevropského prostoru, zejména jejími uzlovými body. Z této oblasti pochází nejen jeho dodnes poněkud kontroverzní román Panzerzug, ale také kniha Rudolf II., císař, jehož čas uplynul, oba díly Českých zrad, Berounské války či Poslední dny Václava IV. Mimo to vydal také několik beletrizovaných životopisů známých osobností: (Ne)návraty Adiny Mandlové, Vlasta Burian a já, Ján Roháč, román-dokument o herci Čeňku Šléglovi a další tituly.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM