EN

Autodesk Architectural Desktop

Názorný průvodce pro verze 2004-2006

Tomáš Kácha, Štěpán Trunec


Přejděte od čárového kreslení k tvorbě informačního modelu
Kniha vás seznámí s prostředím programu, se základy kreslení různých typů objektů (stěny, dveře, schodiště, podkroví ap.) až po vytváření koncepčních modelů, práci s materiálem a tvorbu dokumentace. Část VIZ Render obsahuje seznámení s funkcemi, parametry a prostředím programu VIZ Render a také vás provede příkladem jednoduché vizualizace.

Detailní informace

Žánr CAD
Jazyk čeština
Počet stran 372
EAN 9788025109540
Datum vydání 26.06.2006
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,66
Typ Kniha + CD
Vazba brožovaná lepená

Přejděte od čárového kreslení v AutoCADu k tvorbě informačního modelu

Autodesk Architectural Desktop je modifikace AutoCADu pro architekty a stavební projektanty. Obsahuje nejen kompletní AutoCAD, ale také stavební objekty (stěny, dveře, prvky fasád, schodiště atd.) a knihovny těchto stavebních prvků k vytváření stavební dokumentace a nástroje pro práci s nimi. Protože Architectural Desktop není postaven na českých normách a místních zvyklostech stavební dokumentace, je vhodné doplnit jej o nástavbu CADKON-DT+, která úpravy podle ČSN, česká nastavení a stavební objekty – stejně jako kniha – plně zohledňuje.

Pro zvládnutí kreslení, vizualizace a veškerých dalších technik volí kniha adekvátní „vizuální“ přístup: výklad je bohatě opatřen přesně zaměřenými obrázky (z ovládacího prostředí programu i aktuálními ukázkami výkresů) a postupy krok za krokem, které jsou v textu číslovány, aby čtenář mohl sledovat každý úkon a jeho účinky na výkrese.

Z obsahu vybíráme:

- Pracovní prostředí, spuštění aplikace, prvky prostředí a volání funkcí

- Nový výkres, nastavení měřítka a hladin

- Systém zobrazování, správce zobrazení a přepisy vlastností zobrazení

- Kreslení stěn, vynesení obvodových stěn, příčky, obloukové stěny, pilíře

- Okna, kreslení, úpravy, styly, kopírování vlastností a stylů

- Dveře, otvory, schodiště, zábradlí, desky

- Správa podlaží, definice a změna podlaží objektu

- Suterén, podkroví, střecha, lodžie

- Tipy a triky

- VIZ Render, nástrojové palety

- Práce s kamerou a materiály, speciální efekty a fyzikální vlastnosti

- Využití světla, fotometrická světla, svítící materiály

Autoři tedy seznámí čtenáře nejprve s pracovním prostředím a nastavením Architectural Desktopu, pokračují kreslením půdorysu podlaží, vynášením stěn a dalších konstrukcí, vysvětlí použití podlaží na výkresech suterénu a podkroví. V druhé části s nimi poznáte prostředí a možnosti aplikace VIZ Render a na příkladech si vyzkoušíte práci se světly, materiály a dalšími parametry, důležitými pro zvládnutí architektonické vizualizace. V knize najdete také barevnou obrazovou přílohu ukazující možnosti práce s programem v neokleštěné kráse.

V průběhu celé knihy se přesvědčíte, že s Architectural Desktopem již není AutoCAD jen elektronickým „kreslicím prknem“, ale skutečným informačním modelem stavby, z něhož můžete získat různé fáze stavební dokumentace: od studie po výkazy.

Na přiloženém CD najdete vzorové soubory DWG ke každé kapitole, na nichž si můžete zkontrolovat správnost prováděných postupů.

O autorech:

Štěpán Trunec, absolvent fakulty architektury ČVUT, zodpovídá za oblast vývoje a podpory softwaru pro architekturu ve firmě AB Studio. Pracuje s programem AutoCAD od verze 10, má bohaté zkušenosti s vývojem CAD-aplikací, jejich implementací i školením. Je spoluautorem učebnic CAKON-K a Architectural Desktop R3.

Tomáš Kácha, absolvent stavební fakulty ČVUT, působí na pozici obchodního specialisty a product managera pro CAD ve firmě Tech Data. Profesně se zajímá především o oblast vizualizace stavebních projektů.

Oba autoři přispívají rovněž do Dílny časopisu Computer Design a odborných webů, např. Autodeskclub, 24hdesign, CADnet.

Ke stažení

pdf Obsah.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM