EN

Počítačové sítě pro začínající správce

2.aktualizované vydání

Milan Keršláger, Jaroslav Horák


Základní znalosti správy jednotlivých typů sítí pro každého.
Srozumitelná a praktická učebnice základů sítí, která vám poskytne opatrný, ale jistý vstup do světa sítí. A to do té míry, abyste byli schopni vytvořit, nakonfigurovat a spravovat menší síť ve zvoleném operačním systému, ať už jde o některou verzi Windows, Novell NetWare nebo Linux. Aktuální vydání je doplněno o práci se sítí v systému Windows XP.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 188
EAN 9788072268764
Datum vydání 29.05.2003
Věk od 15
Formát 190x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,36
Typ Kniha

Zatímco svému počítači začínající administrátoři obvykle rozumějí, bývá pro ně uvržení do propletence počítačů, kabeláže, síťových komponent a nových softwarových modulů často krokem do neznáma. Hledání příčin nenadálých výpadků, instalace a údržba softwaru na mnoha stanicích, zajištění přístupu oprávněných uživatelů na požadovaná místa a zabezpečení před těmi nežádoucími – to jsou jen základní problémy, které starost o počítačovou síť přináší.

Právě na volání všech tápajících a budoucích administrátorů po srozumitelné a praktické učebnici základů sítí odpovídáme knihou, která jim poskytne opatrný, ale jistý vstup do světa sítí. A to do té míry, aby byli schopni vytvořit, nakonfigurovat a spravovat skutečnou menší síť ve zvoleném operačním systému, ať už jde o některou verzi Windows, Novell NetWare nebo Linuxu. Seznámí vás se základním technickým principem fungování sítí, jejich hardwarovými prvky včetně kabeláže a aktivních zařízení. Vysvětlí činnost protokolů, konfiguraci síťových karet a neopomene ani nastupující bezdrátové sítě. Vyhýbá se obvyklému přeteoretizovanému přístupu – například téměř úplně vypouští zpravidla „z povinnosti“ probíraný model ISO/OSI, který má praktický význam jen pro výrobce síťových komponent.

Převážnou část knihy tvoří kapitoly věnované konfiguraci a správě jednotlivých typů sítí podle použitého operačního systému (malá síť s Windows 98, 2000, XP, síť s Windows 2000 Serverem, síť Novell NetWare, sítě Linux). Příslušné části představí „filozofii“ každé z nich a názorně předvedou všechny základní činnosti správce od zapnutí a vypnutí serveru, instalace klienta, přes účty uživatelů, souborový systém, nastavení přístupu a práv k adresářům a souborům, problematiku tisku v síti až po zálohování a archivaci dat i důležitá specifika jednotlivých síťových systémů.

Kniha obsahově i zvoleným přístupem může posloužit též jako učebnice pro síťovou část předmětu informatika na středních a vyšších odborných školách.

O autorech:

Jaroslav Horák (*1959), absolvent Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině, vyučoval deset let práci na PC. Poslední tři roky zodpovídá jako systémový inženýr v počítačové firmě za provoz počítačové sítě. Své bohaté zkušenosti z oprav počítačů a údržby sítí a pedagogické schopnosti zúročil už v knihách Tiskárny Praktický průvodce uživatele a Učebnice hardware, která vyšla již ve 4. vydání.

Milan Keršláger (*1972) vyučuje a školí počítačové sítě, operační systémy a Linux. Je jedním z hlavních tvůrců české mutace Linux Red Hat a autorem instalačních příruček od verze Red Hat 6 vydaných u nakladatelství Computer Press. Jeho odborné články najdete v Linuxových novinách i jinde na Internetu.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM