EN

Základy komponentní technologie COM

Pavel Ivachiv, Ilja Kraval


Kniha osvětluje principy komponentní technologie a tvorby komponentních aplikací na základě nejpoužívanějšího modelu COM a jazyka Visual Basic. Pochopíte princip N-vrstvé architektury a budete upozorněni i na časté chyby začátečníků.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 264
EAN 9788072261017
Datum vydání -
Věk od 15
Formát 190x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,48
Typ Kniha

S rostoucím uplatněním výpočetní techniky začíná mít moderní tvorba softwaru čím dál zřetelněji charakter výroby. Pro firmy na softwarovém trhu platí stejná ekonomická pravidla jako pro každou jinou firmu dodávající na trh tradiční výrobky. To je důvod, proč by firmy, které chtějí být na trhu úspěšné, měly mít snahu opouštět „ruční tvorbu softwaru“ a přecházet na manufakturní způsob a později zavést „pásovou výrobu“. V oblasti výroby softwaru nyní nastává obdobný proces „průmyslové revoluce“, k jakému došlo na přelomu století ve většině jiných odvětví.

Tím je dán také cíl této knihy: vysvětlit principy komponentní technologie na její nejrozšířenější podobě, známé pod zkratkou COM (Component Object Model), která umožňuje programátorům přejít k tvorbě softwaru způsobem, jenž dá výrobě charakter skládání součástek. Přínos této knihy, průkopnické v našich podmínkách a dosti ojedinělé i ve světovém měřítku, spočívá nejen v tom, že vás v podrobném výkladu s řadou příkladů a paralel z reálného světa zasvětí do tajů COMu, ale i v tom, že tuto programátorskou technologii aplikuje na konkrétní programovací jazyk. Ilustrativní ukázky tvorby a použití komponent, s nimiž dojdete až k vlastní komponentně vytvořené aplikaci, jsou programovány ve Visual Basicu, nejrozšířenějším a dobře použitelném jazyku. Ať má kdokoli v oblibě C++ nebo jiné možné prostředky, důvodem této volby, jak autoři – zkušení programátoři – uvádějí, byla snaha „nedělat věci složitější, než jaké jsou“. V příručce zaměřené na vyvíjení efektivních a snadno pochopitelných programů bylo toto řešení logické.

Obsahem knihy jsou následující kapitoly:

- Základy obecné komponentní technologie

- Základy objektově orientovaného programování

- Základy komponentní technologie COM

- Další základní pojmy technologie COM

- N-vrstvá architektura aplikace

- Komponenty ActiveX vytvářené pomocí Visual Basicu 5.0

- Příklad komponentně vytvořené aplikace

- Upozornění na některé chyby začátečníků v použití komponentní technologie

Kniha je vhodná pro programátory všech úrovní, kromě úplných začátečníků.

O autorech:

Ilja Kraval (*1957)

absolvoval brněnskou Univerzitu a má doktorát v oboru plazmové fyziky, v posledních letech pracuje jako analytik informačních, zejména bankovních systémů. Věnuje se teorii programování na principech OOP a komponentních technologií, zavádění nástrojů CASE a metodologii tvorby softwaru, příležitostně píše sci-fi povídky.

Pavel Ivachiv (*1971)

vystudoval aplikovanou matematiku na Technické univerzitě ve Lvově, nyní pracuje jako hlavní technolog a vedoucí programátor se zaměřením na programování komponent.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM