EN

Poslední léto

Karen Swan


Neodolatelný milostný příběh pro fanoušky Bridgertonových a Panství Downton
Život na nehostinném skotském souostroví St. Kilda je v roce 1930 pro mladou ženu plný překážek. Divoká Effie ho však bere takový, jaký je – a svými schopnostmi se vyrovná každému místnímu muži. Když ostrov navštíví mladý lord Sholto, Effie ho okamžitě zaujme a ji samotnou poprvé napadne, že by mohla hledat štěstí i na pevnině. A tak začíná příběh zakázané lásky, jíž stojí v cestě upjaté konvence skotské smetánky. Jak dopadne střet zcela odlišných světů, jimiž navíc otřese záhadný nález mrtvého těla?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Původní název Last Summer
Původní jazyk angličtina
Překladatel Dana Chodilová
Počet stran 456
EAN 9788026724834
Datum vydání 22.05.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,452
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

V roce 1930 vedla touha po lepším životě poslední obyvatele nehostinného, skalnatého souostroví St. Kilda k žádosti o přesídlení na skotskou pevninu. Pro divokou Effie je to hořkosladký odchod – svými lezeckými schopnostmi se vyrovná každému muži na ostrově, což není v jejím novém „domově“ nijak ceněno. Díky svým obsáhlým znalostem mořských ptáků však získává místo kurátorky ornitologické sbírky hraběte z Dumfriesu. Může se tak vrátit do náruče jeho syna, mladého lorda Sholta, jehož průvodkyní po ostrově měla tu čest na jaře být a k němuž ji poutá nezpochybnitelná přitažlivost. V upjaté společnosti skotské smetánky je ovšem více než zřejmé, jak moc se jejich světy odlišují. Když je na ostrově objeveno tělo, krátce po přesídlení původních obyvatel, vypukne skandál, do něhož je Effie zapletena. Sholto tuší, že cosi skrývá – jsou však ta tajemství vůbec její?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Další tituly z řady "Divoký ostrov"

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Příběh zakázané lásky – ona je divoká dívka z ostrova, na kterém není život snadný. On je lord, který může mít vše, co si zamane. Když se ti dva potkají, přeskočí jiskra. Jejich světy jsou však tak vzdálené, a to nejen na mapě. Bude láska silnější? Kniha, která svým názvem, obálkou i anotací láká k letnímu čtení. Já sama ráda v létě vyhledávám lehčí, romantické knihy, u kterých nemusím moc přemýšlet a dostanu milý příběh, který třeba i něčím zaujme. Tak tomu bylo i tentokrát. Moc se mi líbilo, jak autorka popsala ostrov, resp. souostroví Svaté Kildy. Je vidět, jakou si s tím dala práci a jak ji ostrov zaujal (i díky tomu, jak o něm píše v poznámce). Seznámí nás s jeho obyvateli, jejichž život rozhodně nebyl snadný. Byli po většinu roku odkázání sami na sebe, na to, co si ulovili a vypěstovali. Rozdíly mezi ostrovem a Skotskem jsou tu skvěle vylíčeny. Co kde bylo v roce 1930 důležité, jak to vnímali obyvatelé a jak peníze ovlivňují život. Když se však dostanu k romantické lince, tak za mě tedy ne. Příběhy typu, jak chudá holka ke štěstí přišla mi poslední dobou vůbec nesedí. V příběhu mi vadilo spousta věcí, nebudu konkrétní, abych nespoilerovala, ale bohužel, budu patřit tentokrát do menšiny, které se kniha díky tomu nelíbila. Věřím, že si kniha své fanoušky rozhodně najde (a spoustu si jich už našla), navíc v ní vidím jistou podobnost s velmi oblíbenou knihou Kde zpívají raci. U té jsem měla však stejné problémy, takže mé hodnocení není překvapivé.
Naděžda Bajtek Zasadilová
Letní HIT tohoto roku! Vůbec se nebojím tuto knihu takto označit. Pro milovnice historie značka ideál. Je vážně skvělá. Obsáhlá anotace slibuje neodolatelný milostný příběh pro fanoušky Bridgertonových a Panství Downton. Ale to co jsem dostala, bych ani ve snu nečekala. Ocitla jsem se v roce 1930 na St. Kildě, kde žije 36 lidí a žijí tady takhle sami už po celé generace. Vše si obstarávají tak nějak sami a jsou více méně soběstační a to co nemají jim 2x do roka dovezou na lodích. Neznají moderní svět a vůbec jim to nechybí. Moc ráda se přenáším do světů, které ještě nejsou poznamenané moderními věcmi. Je zajímavé vidět, jak lidi, kteří to neznají, tak jim to vůbec nechybí. Ale jak se říká: Na dobré se lehce zvyká. Karen Swan byla pro mě úplně neznámou autorkou, ještě jsem od ní nikdy nic nečetla, ale po tomhle románu se vše změnilo. Jsem moc ráda, že se jedná o sérii a my se dočkáme pokračování minimálně ještě dvou dílů. Neskutečně se těším, až mě autorka zase vtáhne do své fantazie a nechá naplno vyniknout svůj talent. Tenhle příběh se čte sám, těšila jsem se na každou stránku. Emoce se u mě střídaly jak na běžícím pásu, v jednu chvíli jsem se usmívala, užívala si popisy ptáků v druhé jsem se emočně rozložila a dokonce jsem i brečela a to tak, až mě to tížilo na srdci. Autorka vystihla pocit bezmoci, tak dokonale, v jednu chvíli sem myslela, že ten balvan, který mě tížil ani sama nesundám. Kdybych měla toto léto doporučit jen jeden jediný titul, byl by to tento! Moc se mi kniha líbila a všichni kdo váháte, tak se určitě nebojte a pusťte se do ní. Úžasný zážitek ze čtení zaručuji.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Karen Swan

Karen Swan

Karen Swan je úspěšná britská autorka románů pro ženy, které jsou překládány do mnoha světových jazyků. Původně pracovala jako redaktorka módních časopisů, ale posléze se stala spisovatelkou na plný úvazek. Je vdaná, má tři děti a žije s rodinou ve Východním Sussexu. Její pětidílná skotská série je inspirována dramatickým přesídlením původních obyvatel souostroví St. Kilda na skotskou pevninu v létě roku 1930. První díl Poslední léto vyšel česky v roce 2023, druhý díl Zimní bouře následoval v roce 2024.
Zobrazit profil autora

Recenze

Databazeknih.cz - Poslední léto

...„Normálně sáhodlouhé popisy v dílech nemusím, ale zde po nějaké době popisný styl do příběhu zapadl a vůbec nevadil, ba naopak, podal čtenáři nejen charaktery, vizualizaci míst (aniž by odebral čtenářově imaginaci). V příběhu se postupně odkrývají důležitosti a důvody jednotlivých setkání a odkrývají se charaktery.“...
NAPIŠTE NÁM