EN

O životě farářky už jste četli. Teď se připravte na cestu do jejího nitra.
Faráři i farářky jsou neustále připraveni naslouchat ostatním. Co se ale děje v jejich duši? Martina Viktorie Kopecká dává v nebývale otevřené zpovědi nahlédnout do svého vnitřního světa. Co si myslí o celibátu a založení rodiny? Jak vnímá vážné nemoci a odcházení farníků? Je ze služby někdy unavená? A jaké podoby může mít duchovní praxe v době zaměřené na výkon a hmotné statky? Sbírku nadčasových úvah doplňují rozhovory, v nichž nejznámější česká farářka vůbec poprvé promlouvá i o nečekaných tématech.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 264
EAN 9788020462077
Datum vydání 28.09.2023
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,571
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Faráři i farářky jsou neustále připraveni naslouchat ostatním. Co se ale děje v jejich duši? Martina Viktorie Kopecká dává v nebývale otevřené zpovědi nahlédnout do svého vnitřního světa. Co si myslí o celibátu a založení rodiny? Jak vnímá vážné nemoci a odcházení svých farníků? Je ze služby někdy unavená? A jaké podoby může mít duchovní praxe v době zaměřené na výkon a hmotné statky? Sbírku nadčasových úvah doplňují rozhovory, v nichž nejznámější česká farářka vůbec poprvé promlouvá i o nečekaných tématech.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Audio

Hodnocení čtenářů

Kateřina Brynychová
• Nejsem věřící. Tedy ne věřící v pravém slova smyslu. A taky mám ráda církevní stavby. Jejich historii. Ten zvláštní pocit, který mě prostoupí, když se posadím do lavice. Vždycky mám pocit, že jsem úplně malinká a slíbila bych snad i nemožný :) • Autorka otvírá spoustu důležitých témat, hovoří o svém životě, cestě k profesi, kterou zastává a zároveň se snaží objasnit některé skutečnosti související s náboženstvím a vírou jako takovými. • Dřív jsem víru vnímala spíš jako účelný prostředek k setkávání - lidé přijdou do kostela, poslouchají, zazpívají si, pomodlí se za to, co potřebují a jdou domů. Teď jsem poznala, jak moc jsem se pletla. • Je to obrovský kus naší historie. Něco osobního, křehkého, a přesto velmi pevného. • Rozvíjí se, proměňuje, pomáhá, chrání, naslouchá, doprovází a je nám oporou v těžkých časech. • Bylo to poučné, zajímavé a velmi inspirativní. O to víc mě mrzí, že se poselství téhle knížky smrsklo na senzaci, vyvolanou osobní a velmi intimní informací, kterou o sobě autorka prozradila. • To jsem teda fakt nepochopila.
Iva Šindelková
Na Deník farářky volně navazuje Zpověď farářky. Jak avizováno, oproti předešlé knize je tato o hodně intimnější s hlubším zaměřením (nejen) na víru. Jádrem knihy je rozhovor, který postupně vedla Martina Viktorie Kopecká s Tomášem Novotným v průběhu roku. Kniha je doplněna ilustracemi Moniky Pavlovičové a esenci Martiny umně zachycuje a dokumentuje oko fotoaparátu Lukáše Bíby. V osmi kapitolách se přirozeně protíná rozhovor plný otázek „na tělo“ v tom nejkřejčejším slova smyslu, a pasáže, kdy se Martina zamýšlí a rozepisuje na téma, které má potřebu rozvést. A tak se dotýká různých náboženství, různých druhů modliteb, duchovní práce s klienty, ženství, nalezení všeobecné lidské identity, vlastního směru, poslání, odpuštění a jak na to vše mít v sobě sílu. Stejně jako Deník je kniha plná otázek, kladení si odpovědí, nalézání cest, člověk má při čtení velmi hřejivý pocit, přestože se zároveň člověku ubírají myšlenky do vlastního nitra, což nebývá vždy cesta jednoduchá, rychlá, bezbolestná a samozřejmá. Kniha je čtivá, ovšem přestože ji nechcete odložit, stejně mám pocit, že přirozeně člověk po určitých pasážích, otázkách, odpovědích….. má potřebu knihu zavřít a zamyslet se, rekapitulovat, zpytovat, souznít, a až pak si dovolí pokračovat. Toto není „materiál“, který by se hltal množstevně. Tedy ono by to upřímně šlo, ovšem nemělo by to ten správný účinek a ani si nemyslím, že by to autorka takto zamýšlela. Slova jsou jako struny, které hrají nádhernou melodii, tak si ji užijte.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martina Viktorie Kopecká

Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské. Narodila se v roce 1986 ve městě Louny, ale už pěknou řádku let jí pošta chodí do centra Prahy. Kromě teologie vystudovala také psychologii a speciální pedagogiku, aby k učení o Duchu přidala i lidskou duši (a neurofyziologii). Říká o sobě, že je věčnou studentkou, a tak v současné době pracuje na doktorské práci a dokončuje další psychoterapeutický výcvik. Už desátým rokem slouží Bohu i lidem v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a také v malé kapličce ve Strašnicích v Praze. V roce 2013 ji v Jižní Koreji zvolili do ústředního výkonného výboru Světové rady církví (World Council of Churches) a během svého osmiletého působení v úřadě v Ženevě zjistila, že ekumena, tedy mezicírkevní spolupráce a mezináboženský dialog, je její životní styl. Roli farářky překračuje – nebo spíše doplňuje – mnoha svými dalšími úlohami, třeba jako prezidentka festivalu Meeting Brno nebo jako Vyslankyně dobré vůle ČR.
Zobrazit profil autora

Recenze

ctemeceskeautory.cz - Zpověď farářky

„Pokud hledáte titul, u něhož chcete zpomalit, zklidnit a dobít se pozitivní energií, tímto rozhodně nesáhnete vedle. Nemusíte být nutně věřící, ale určitá spiritualita a otevřenost je žádoucí, abyste pochopili různé podtóny vyprávění. Autorka si nehraje na nedotknutelnou světici, naopak ukazuje, že pochybovat je přirozené.“

novinky.cz - RECENZE: Zpověď farářky? Sto procent za upřímnost

...Vyprávění střídá poctivě její úvahy s rozhovory, jež s ní hodiny a hodiny vedl herec Tomáš Novotný. Dotýkají se témat, s nimiž si církev neví dlouhodobě rady – včetně celibátu, předmanželského sexu, vztahů mezi lidmi stejného pohlaví… - až po témata, v nichž se Kopecká svěřuje čtenářům se svými strachy, obavami....
NAPIŠTE NÁM